Örtgravad älgfilé (förrätt)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Örtgravad älgfilé (förrätt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 min( + 96 h )

    • 13 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 400 gram

      Älgfilé (mörad)
    • 4 cl

      Gin
    • 1 msk

      Basilika (finhackad)
    • 1 msk

      Mejram (färskhackad)
    • 1 msk

      Dragon (färskhackad)
    • 1 msk

      Salvia (färskhackad)
    • 1 msk

      Persilja (finhackad)
    • 2 blad

      Lagerblad
    • 1 msk

      Enbär
    • 4 msk

      Strösocker
    • 4 msk

      Vitpeppar (nymald)
    • 2 msk

      Salt
    • Tillbehör:
    •  

      Rönnbärsgelé
  • Gör så här:
    1. Putsa köttet rent från hinnor och senor.
      Häll gin i en plastpåse och lägg ner köttet.
      Tillslut påsen och låt marinera i 3 tim.
      Vänd på påsen några gånger.

    2. Finhacka örtkryddorna, smula lagerbladen, mosa enbären och mal peppar.

    3. Ta ut köttet ur påsen (häll bort ginet) och gnid in det med alla kryddorna. Lägg i en ny plastpåse eller i en kastrull. Lägg på en tyngd och låt stå i värmen några timmar.
      Ställ in köttet i kylskåp 3-5 dagar.
      Vänd köttet en gång per dag.

    4. Dagen före: Tillaga ev. pärongelé dagen före serveringsdagen (se separat recept).

    5. Tillagningsdagen: Ta ut köttet, skär i skivor, lägg upp och servera med rönnbörsgelé och/eller pärongelé.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

ALT. TILLBEHÖR

Pärongelé

Pärongelé

  • 15 min
  • 5 Ingredienser
  • Medel
Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är som regel mager, smakrik mat. Köttet, liksom tillbehören är mer eller mindre smakrika. Rådjurs- och hjortkött har mild viltsmak, medan älg, björn och vildsvin har kraftigare viltsmak. Serveras söta tillbehör till maten kla  LÄS MER
Kockens tips!

Älgkött måste möras efter slakt och före tillagning. Ett bra sätt att göra detta på är att marinera köttet och sedan låta ligga några dagar.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Tonfiskmousse (förrätt)
Om oss