Harfilé med kantareller och pinjenötssåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Harfilé med kantareller och pinjenötssås

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 800 gram

      Harfilé
    • 1.50 msk

      Matfett till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 2 dl

      Sherry (torr)
    • 1 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Viltfond (konc)
    • 2 msk

      Svart vinbärsgelé
    • 1.50 tsk

      Arrowrot
    • 2 msk

      Pinjenötter
    • Tillbehör:
    • 200 gram

      Kantareller (färska)
    • 0.80 kilo

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225ºC.

    2. Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Koka potatisen i 5 minuter.

    3. Lägg över potatisen i ugnssäker form och droppa över lite matolja. Salta lätt. Stek mitt i ugnen i 15 minuter till fin färg.

    4. Klappa under tiden filéerna med salt och peppar. Hetta upp matfett i panna på hög värme och bryn filéerna vackert bruna runt om. Ta ur, men behåll matfettet i pannan.

    5. Lägg filéerna i smord ugnssäker form. Sätt i ugn i 10 minuter ovanför potatisen. Ta ut köttet låt vila 10 minuter. Ta ut potatisen när den fått fin färg.

    6. Rengör under tiden svamp utan att skölja. Stek dem på medelhög värme i 3 minuter. Lägg åt sidan.

    7. Sås: Tillsätt i pannan sherry, vatten+fond. Koka ner på hög värme till halv volym. Vispa ner gelé och arrowrot. Tillsätt pinjenötter.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är som regel mager, smakrik mat. Köttet, liksom tillbehören är mer eller mindre smakrika. Rådjurs- och hjortkött har mild viltsmak, medan älg, björn och vildsvin har kraftigare viltsmak. Serveras söta tillbehör till maten kla  LÄS MER
Kockens tips!

I svensk "renlighetsiver" brukar vi vanligen tvätta svamp. Bäst är dock att bara borsta svampen ren med en liten fin borste. Blöt eller fuktig svamp bör först torrstekas i panna utan matfett, för att sedan stekas i fett.

Kommentar
Om oss