Små semlorBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Små semlor

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    12 Antal små semlor

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 50 gram

      Smör
    • 1.50 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Strösocker
    • 1 krm

      Salt
    • 0.50 liter

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg
    •  

      Florsocker till garnering
    • Fyllning:
    • 175 gram

      Mandelmassa
    • 1.50 dl

      Vispgrädde
  • Gör så här:
    1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).

    2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).

    3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar.
      Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.

    4. Sätt ugnen på 250°C. 

    5. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 5-10 minuter.
      Ta ut och låt bullarna kallna.

    6. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Alternativ

Daimsemla

Daimsemla

  • 1 h 40 min
  • 14 Ingredienser
  • Medel
Hemlagad mandelmassa

Hemlagad mandelmassa

  • 10 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Minisemla med choklad

Minisemla med choklad

  • 1 h 40 min
  • 12 Ingredienser
  • Medel
Semla med frukt

Semla med frukt

  • 1 h 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Små semlor med punschgrädde

Små semlor med punschgrädde

  • 1 h 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Daimsemla

Daimsemla

  • 1 h 40 min
  • 14 Ingredienser
  • Medel
Hemlagad mandelmassa

Hemlagad mandelmassa

  • 10 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Minisemla med choklad

Minisemla med choklad

  • 1 h 40 min
  • 12 Ingredienser
  • Medel
Semla med frukt

Semla med frukt

  • 1 h 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Små semlor med punschgrädde

Små semlor med punschgrädde

  • 1 h 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Senare blev det tradition att äta dem varje tisdag under fastans sju veckor. I dag säljs de från strax efter jul fram till påsk. Små bullar gräddas kortare tid och i högre värme än större bullar.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Små semlor med punschgrädde
0 voting
GI-semla

GI-semla

2 h 15 minMedel

Om oss