15 min
4 Ingredienser
Medel
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
200 gram
Palsternackael. annan rotfrukt
Frityrolja
Salt
KOCK: PetterPetter
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
PASSAR T.EX. TILL:
Skummig bönsoppa med whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot (förrätt)
Använd de friterade rotfruktsskivorna som tillbehör till mat, somdekoration av mat, t.ex. kötträtter, eller använd dem som snacks.
Säkerhet
Tänk på att frityroljan är farligt het och kan sprätta. Inga barn i närheten. Använd gärna glasögon av något slag. En elektrisk fritös är bäst, men kräver mycket olja som inte bör sparas (transfett bildas vid fritering). En panna kan fungera men ger mindre skydd om det sprätter. Låt oljan svalna innan den hälls bort.
Hett fett och vatten passar inte ihop och det kan sprätta förfärligt. Det man friterar skall vara torrt. Om olyckan är framme och det börjar brinna, undvik att släcka med vatten. Försök kväva elden t.ex. med lock på kastrullen.