Friterade rotfrukter (palsternacka, svartrot e.d.)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Friterade rotfrukter (palsternacka, svartrot e.d.)

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 min

    • 4 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 200 gram

      Palsternacka
    •  

      el. annan rotfrukt
    •  

      Frityrolja
    •  

      Salt
  • Gör så här:
    1. Skala och skiva rotfrukten t.ex. med en potatisskalare eller osthyvel. Försök få långa och jämntjocka skivor.

    2. Värm upp frityrolja till 190°C i kastrull med tjock botten, i en stekpanna, eller i fritös. Använd av säkerhetsskäl helst en elektrisk fritös. Har man inte det sätter man på högsta värmen och testar med en skiva i kastrullen för att se om det fräser. Börjar det sprätta sänker man värmen.

    3. Fritera cirka 1 minut tills skivorna fått lätt bruna ytor. Fritera lite i taget. Vänd dem gärna i grytan för undersidan bräns något mer.

    4. Ta ur med hålslev eller tång och låt rinna av på hushållspapper. Lättsalta.

    5. Varierar skivornas tjocklek blir de klara olika fort. Plocka i så fall ut de som är klara. Det är lätt att bränna för mycket. 

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Använd de friterade rotfruktsskivorna som tillbehör till mat, somdekoration av mat, t.ex. kötträtter, eller använd dem som snacks.

Säkerhet
Tänk på att frityroljan är farligt het och kan sprätta. Inga barn i närheten. Använd gärna glasögon av något slag. En elektrisk fritös är bäst, men kräver mycket olja som inte bör sparas (transfett bildas vid fritering). En panna kan fungera men ger mindre skydd om det sprätter. Låt oljan svalna innan den hälls bort.

Hett fett och vatten passar inte ihop och det kan sprätta förfärligt. Det man friterar skall vara torrt. Om olyckan är framme och det börjar brinna, undvik att släcka med vatten. Försök kväva elden t.ex. med lock på kastrullen.

Kommentar
Om oss