Karljohansoppa med friterad svartrotBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Karljohansoppa med friterad svartrot

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 1 styck

      Rödlök
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 500 gram

      Karljohansvamp
    •  

      el. annan svamp
    • 2 msk

      Olivolja
    • 7 dl

      Vatten
    • 0.50 msk

      Grönsaksfond (konc)
    • 1 msk

      Tamarisoja
    •  

      el. japansk soja
    • 1 dl

      Vispgrädde
    •  

      Salt & svartpeppar
    • 1 styck

      Svartrot
    •  

      Frityrolja (rapsolja)
    •  

      Så friteras rotfrukter >
  • Gör så här:
    1. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala svartrot och skär långa strimlor med en potatisskalare.

    2. Hetta upp olivolja i en stor stekkastrull. Tillsätt lökhacket. Rör om någon minut. Tillsätt svampen och stek den någon minut. Tillsätt vatten+fond, soja och grädde. Låt småkoka i cirka 10 minuter.

    3. Hetta upp ett par deciliter frityrolja i en stekkastrull till cirka 170ºC.
      Lägg ner strimlorna, några i taget så att de inte fastnar i varandra. Fritera dem lätt gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper.
      Sänk värmen om de blir brända.

    4. Mixa soppan lätt med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp och toppa med svartroten.

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Gröna rätter med sälta är sällan kraftigt salta. Rätterna är ofta gränsfall till att klassas som neutrala eller smakrika.  LÄS MER
Kockens tips!

Tänk på att den heta frityroljan kan sprätta. Säkrast är att använda en fritös.

Kommentar
Om oss