Coq au vinBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Coq au vin

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 15 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Kycklingdelar (med ben)
    • 12 st liten

      Lök (schalottenlök)
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 2 styck

      Morot
    • 200 gram

      Champinjoner (färska)
    •  

      Matfett till stekning
    • 3 msk

      Kycklingfond (konc)
    • 5 dl

      Rött vin
    • 2 blad

      Lagerblad
    • 150 gram

      Rökt fläsk (el. rimmat)
    • 1 styck

      Purjolök
    • 1 knippe

      Persilja
    • 1 msk

      Timjan (färsk, hackad)
    • 1 msk

      Matlagningsmjöl
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Skala och grovskär lök, vitlök och morot.
      Dela större svampar i mindre bitar.
      Skär kycklingen i bitar.

    2. Fräs lök morot och svamp i panna med lite matfett några minuter på medelvärme utan att bränna. Lägg över i en stor gryta.

    3. Bryn kyckling i omgångar i panna med matfett på medelhög värme tills de är fått färg runtom. Lägg kycklingen i grytan.
      Skölj ur pannan med vatten. Häll i grytan. Tillsätt rödvin, fond, lagerblad och vatten så att det täcker. Låt sjuda i ca 30 minuter.

    4. Stek fläsk: Tärna fläsket och stek det knaprigt i panna utan fett på hög värme i cirka 5 minuter. Lägg i grytan.

    5. Sista 5 min: Skiva purjolök och tillsätt.
      Rör ut lite mjöl i lite vatten och tillsätt.
      Tillsätt timjan och persilja. Koka upp.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrik kryddning och smakrika tillbehör är vanligt till neutralt smakande fågel som kyckling och kalkon. Grytor är oftast smakrika, liksom asiatisk wokad mat. Mångfalden smakupplevelser är stor, vilket gör dryckesvalet mer utmanande.  LÄS MER
Kockens tips!

Klassisk fransk gryta. Görs normalt med rött vin, men vitt vin går också bra varvid karaktären ändras på ett intressant sätt. Andra kryddor och rotsaker kan ingå. Klassiskt är att tillaga höna eller tupp (qoq = tupp), vilket då kräver längre koktid.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Gâteau au citron
0 voting
Soufflé au camembert
Om oss