Älgtunga med mosBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Älgtunga med mos

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 30 min

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Tunga (älgtunga)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 styck

      Kryddnejlika
    • 2 tsk

      Vitpeppar (nymald)
    • 1.50 tsk

      Salt
    • Tillbehör:
    • 200 gram

      Potatis (mjölig sort)
    • 600 gram

      Kålrot
    • 1 st stor

      Morot
    • 2 msk

      Oxfond (konc.)
    •  

      Smör el. margarin
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Persilja till garnering
  • Gör så här:
    1. Förbered: Skölj tungan i kallt vatten.
      Skala lök och stick in kryddnejlikor.

    2. Gryta: Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet).
      Tillsätt lök, peppar och salt.

      Låt småkoka under lock ca 1,5 timme, tills köttet är mört (=klar när man med en sticka lätt kan sticka igenom tung­spetsen).

    3. Rotsaker: Skala och skär potatis, kålrot och morot i mindre bitar. Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt koka i 30 min.

      När rotfrukterna mjuknat, sila bort vatten. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong från grytan. Tillsätt lite matfett. Smaka av med salt och peppar.

    4. Ta ur tungan och låt den svalna något.
      Skala av skinnet med hjälp av en kniv.
      Skiva tungan på snedden eller i skivor.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

ALT. TILLBEHÖR

Potatismos

Potatismos

  • 30 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Inälver som lever, njure och hjärta är magert och smakrikt kött. Brässen är också magert, men har mild smak. Tunga är kraftfullare, mer kaloririkt med mild smak. Även om inälvsmat ofta är saltad är dock de flesta r&a  LÄS MER
Kockens tips!

Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Klassisk kokt tunga med mos
0 voting
Älgtunga i mandelsås

Älgtunga i mandelsås

2 h 30 minAvancerat

Om oss