Älgtunga i mandelsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Älgtunga i mandelsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 30 min

    • 16 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Tunga (älgtunga)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 styck

      Kryddnejlika
    • 1 tsk

      Oregano (torkad)
    • 1 knippe

      Persilja
    • 4 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 1.50 tsk

      Salt
    • 3 dl

      Långkornigt ris
    • Sås:
    • 50 gram

      Sötmandel
    • 2 msk

      Smör
    • 4 dl

      Kokspad
    • 1.50 tsk

      Vetemjöl
    • 2 msk

      Kapris
    •  

      Citronjuice
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Förbered: Skölj tungan i kallt vatten.
      Skala lök och stick in kryddnejlikor.

    2. Gryta: Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet).
      Tillsätt lök, kryddor, persiljestjälkar och 2/3-delar av persiljebladen.

      Låt småkoka under lock ca 1,5 timme, tills köttet är mört (=klar när man med en sticka lätt kan sticka igenom tung­spetsen).

    3. Tillbehör: Koka ris enl. anvisning på fpk.
      Skålla mandel (lägg 1 min i kokande vatten) och kläm ut nöten med fingrarna från skalet. Hacka mandeln.
      Finhacka resterande persilja.

    4. Sås: Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och lägg ner mandeln. Stek 5-10 minuter tills de fått färg.
      Rör om då och då.

      Strö över mjöl. Vispa om så att mjölet suger upp fett. Tillsätt persilja, kapris.

      Sila över kokspad från tungan. Koka upp.
      Smaka av med salt, peppar och citronjuice och låt såsen sjuda några minuter.

    5. Ta ur tungan och låt den svalna något.
      Skala av skinnet med hjälp av en kniv.
      Skiva tungan på snedden eller i skivor.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Kokt potatis - grundrecept

Kokt potatis - grundrecept

  • 30 min
  • 2 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Inälver som lever, njure och hjärta är smakrik mat. Tillsammans med olika tillbehör gör detta att de flesta anrättningar klassas som smakrika. Inälver som lever, njure och hjärta är magert kött, men tillsatser och tillbehör gör rätt  LÄS MER
Kockens tips!

Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad. Kokt tunga blir väldigt mört.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Tunga i mandelsås

Tunga i mandelsås

2 h 30 minAvancerat

0 voting
Älgtunga med mos

Älgtunga med mos

2 h 30 minMedel

Om oss