Sydländsk kanin- eller harköttgrytaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Sydländsk kanin- eller harköttgryta

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 45 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 st liten

      Hare (hel, flådd)
    •  

      el. kanin
    • 4 styck

      Paprika (röd-gul-grön)
    • 2 styck

      Gul lök
    • 200 gram

      Kantareller (färska)
    • 10 styck

      Oliver (gröna)
    • 3 dl

      Marsala starkvin
    • 2 msk

      Viltfond (konc)
    •  

      Olivolja
    •  

      Salt & vitpeppar
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    • 50 gram

      Smör
    •  

      Vinbärsgelé
  • Gör så här:
    1. Stycka haren i 6 bitar (4 ben, 2 rygg). Salta och peppra lätt. Skala och skiva lök. Rensa kantareller och paprika. Skär i bitar.

    2. Hetta upp matolja i stor gryta eller stekkastrull och bryn hastigt harbitarna runt om till fin färg.

    3. Tillsätt marsala, oliver, kantareller och fond. Lägg på lock och låt småputtra i 1,5 timme. Tillsätt lite vatten vid behov så att det inte kokar torrt.

    4. Tillsätt paprika och lök i grytan efter cirka 1 timme. Köttet är klart när det lossar lätt från benen. Smaka av med kryddor.

    5. Skala och koka under tiden potatis. Mosa och tillsätt lite smör och salt.

    6. Servera ur grytan eller värm upp en ugnsfast form i ugnen mot slutet, för att använda som serverigsskål. Servera.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är som regel mager, smakrik mat. Köttet, liksom tillbehören är mer eller mindre smakrika. Rådjurs- och hjortkött har mild viltsmak, medan älg, björn och vildsvin har kraftigare viltsmak. Serveras söta tillbehör till maten kla  LÄS MER
Kockens tips!

En normalstor hare väger rensad runt 3 kg. Färdiglagad köttmängd drygt 1 kg, vilket räcker till 6-8 portioner. En liten hare ger 4-6 portioner.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kanin eller hare i ugn

Kanin eller hare i ugn

1 h 10 minMedel

0 voting
Sydländsk hare i gryta
Om oss