Kålruletter - norska kåldolmar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Kålruletter - norska kåldolmar

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vitkålsblad

18,0 

styck

Nötfärs

600,0 

gram

Mjölk

3,5 

dl

Potatismjöl

4,0 

tsk

Salt

1,0 

tsk

Muskot (riven)

3,0 

krm

Matfett till ugnsform

 

 

Tandpetare

 

 

 

Sås:

 

Smör

2,0 

msk

Vetemjöl

1,5 

msk

Kalvfond (konc)

2,0 

msk

Vatten

1,0 

dl

Grädde

2,0 

dl

Soja

1,0 

msk

Salt & peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0,8 

kilo

Lingonsylt

4,0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Leffe Blond

Ljus medium ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 774 gram)

Ingredienser

Vitkålsblad 18,0 styck  

Nötfärs 600,0 gram  

Mjölk 3,5 dl  

Potatismjöl 4,0 tsk  

Salt 1,0 tsk  

Muskot (riven) 3,0 krm  

Matfett till ugnsform  

Tandpetare  

 

Sås:

Smör 2,0 msk  

Vetemjöl 1,5 msk  

Kalvfond (konc) 2,0 msk  

Vatten 1,0 dl  

Grädde 2,0 dl  

Soja 1,0 msk  

Salt & peppar  

 

Tillbehör:

Potatis 0,8 kilo  

Lingonsylt 4,0 dl  

Kock: Petter

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (1 tim )

  1. Lätta av kålblad från huvudet. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter.

  2. Sätt ugnen på 160°C.

  3. Skala och koka i lättsaltat vatten.

  4. Blanda färs med mjölk, potatismjöl, salt och muskot. Lägg en stor matsked smet på varje blad och vik ihop till små paket och fäst med en tandpetare.

  5. Lägg ruletterna i en smord ugnsfast form med hög kant eller i en gryta. Täck dem med kokande vatten. Tillaga i ugn i cirka 30 minuter.

  6. Sås: Smält smör i en stekpanna och vispa ner mjöl. Tillsätt kalvfond, vatten, grädde och soja. Låt såsen koka på medellåg värme i cirka 3 minuter, tills lätt simmig. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

18 vitkålsblad motsvarar ett medelstort kålhuvud.

TILLBEHÖR

Kokt potatis

Rårörda lingon

Fler recept inom Nöt- & kalvfärsrätt

Liknande recept som Kålruletter - norska kåldolmar

Annonser