Svenska kåldolmarBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Svenska kåldolmar

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 14 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 500 gram

      Köttfärs (blandfärs)
    • 14 styck

      Vitkålsblad
    • 0.50 dl

      Långkornigt ris
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 dl

      Mjölk el. vatten
    • 1 tsk

      Salt
    • 1 krm

      Vitpeppar
    • 2 msk

      Soja
    • 2 msk

      Sirap (ljus)
    • 2 msk

      Kalvfond (konc)
    •  

      Matfett till stekning
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    •  

      Lingonsylt
    •  

      Tandpetare
  • Gör så här:
    1. Kål: Koka upp lättsaltat vatten.
      Skär runt vitkålsstockens nedre del och
      lossa de yttre bladen. Koka dem i cirka 10 minuter. Ta ur och låt rinna av.
      Sätt ugnen på 170°C.

    2. Ris: Koka enligt anvisning på förpackning.

    3. Dolmar: Skala och finhacka lök.
      Blanda ris, färs, lök, mjölk och kryddor.
      Lägg en matsked smet på varje kålblad. Vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare, eller bind ihop med snöre.

    4. Stek: Bryn dolmarna i matfett i en panna på medelhög värme med skarven nedåt.
      Vänd och stek runt om.

      Lägg över i en ugnsfast form. Späd med lite vatten, tillsätt sirap, soja och kalvfond. Sätt i ugn i ca 45 min. Ös några gånger.

    5. Potatis: Skala och koka i lättsaltat vatten.

    6. Skysås: Sila skyn från grytan. Värm upp. 
      Smaka av med salt och peppar. Blanda i stärkelsemjöl om en tjockare sås önskas.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Passar till

Rårörda lingon

Rårörda lingon

  • 10 min
  • 3 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Köttfärsrätter är mestadels smakrika måltider, men kan ibland vara lättsamma och sötaktiga. Sötman är som regel tack vare söta tillbehör som lingonsylt vilket är ett vanligt tillbehör till köttfärsrätter.  LÄS MER
Kockens tips!

Kåldolmar är en klassisk svensk rätt, fast med turkiskt ursprung (dolma). Tillagningen är tidsödande, men laga gärna en stor sats och frys in. Kåldolmar till många passar att steka i ugn. En långpanna rymmer ca 40 dolmar (ca 12 portioner).

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kåldolmar

Kåldolmar

1 h 30 minAvancerat

0 voting
Svensk rarebit

Svensk rarebit

20 minEnkelt

Om oss