Rårakor med fläsk & lingon Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rårakor med fläsk & lingon

  • 0 voting
    0Recension
    • 35 min

    • 4 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    2 Antal portioner

    • 0.60 kilo

      Potatis
    • 8 skiva

      Rökt fläsk (el. rimmat)
    •  

      Matfett till stekning
    • Tillbehör:
    •  

      Lingonsylt
  • Gör så här:
    1. Skala och riv potatisen. Salta.

    2. Hetta upp matfett i en panna på medelhög värme. Ta 3-4 matskedar riven potatis och platta ut tunt med en stekspade till en lagom stor och platt raka.

    3. Stek samtidigt fläsk i separat panna utan fett på medelhög värme tills det är knaprigt.

    4. Rårakan skall vara knaprig och gyllenbrun, men inte bränd. Servera rårakorna varma med fläsk och lingonsylt.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Skölj potatisrivet i kallt vatten om krispigare raka önskas och låt sedan rinna av i såll. Sådan raka är dock svårare att steka då den håller ihop sämre. Vinterpotatis är bättre än färsk. Mycket smör i panna eller ett ägg i smeten underlättar. Lätta gärna rakan med stekspade efter en stund för att den inte skall fastna och vänd den helst i luften med ett kast (kräver övning).

Rårakor är klassisk svensk husmanskost. Ett alternativ till lingon är äppelmos. Små rårakor med löjrom, lök och lätt crème fraiche är en förträfflig förrätt. Råraka passar även bra till stekt kött mm och kallas också för Rösti.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Rårakor med fläsk och lingon
Om oss