Ostsufflé (efterrätt)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ostsufflé (efterrätt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min

    • 8 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 2.50 dl

      Mjölk
    • 3 msk

      Smör el. margarin
    • 2 msk

      Vetemjöl
    • 5 styck

      Ägg (gula)
    • 2 dl

      Hårdost (riven)
    • 2 tsk

      Maizena
    • 6 styck

      Ägg (vita)
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Koka upp mjölk i en kastrull.

    2. Smält matfett i en annan kastrull och vispa ner mjöl till klimpfri smet. Häll smörblandningen i en bunke och vispa ner den kokande mjölken.

    3. Sätt ugnen på 175ºC.

    4. Låt blandningen svalna tills den är ljummen. Vispa sedan i äggulorna, ost och maizenamjöl. Salta och peppra.

    5. Vispa äggvitorna och salt till ett fast skum. Vispa helst i kallt utrymme tills det går att vända upp och ned på skålen utan att smeten rinner ut. Vänd försiktigt ner skummet i bunken.

    6. Smörj en suffléform på ca 1.5 liter. Grädda i ugn cirka 30-40 minuter. Den är klar när den ser ut som på bilden.

      OBS! Öppna inte ugnsluckan under tillagning, för då sjunker sufflén ihop. Servera snabbt!

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Pågående arbete.  LÄS MER
Kockens tips!

Receptet kan användas som grund för andra suffléer. Byt då ut osten mot tex. svamp, grönsaker, skaldjur eller fisk. Beräkna då cirka 2 dl för smaksättning till 4 personer.

Tillredning av sufflémassa och framför allt vispning av äggvita bör ske i kallt utrymme. Ju kallare luft desto högre reser sig sufflén. Läs mer i Kockskolan > Äggets egenskaper.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kladdkaka (efterrätt)
Om oss