Laxwallenbergare med blomkålsmos och gröna ärtor

Laxwallenbergare med blomkålsmos och gröna ärtor

  • 0 voting
    0Recension
    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Laxfilé
    • 3 styck

      Ägg (gula)
    • 3 dl

      Grädde
    • 4 msk

      Potatismjöl
    •  

      Salt
    •  

      Vitpeppar
    •  

      Ströbröd
    • 1 huvud

      Blomkål
    • 1 msk

      Smör
    •  

      Muskot (riven)
    •  

      Gröna ärter (frysta)
    •  

      Smör (smält)
  • Gör så här:
    1. Blomkålsmos: Bryt blomkålen i buketter och lägg i kastrull. Häll i grädde och låt stormkoka under lock i 10 minuter. Ta av lock och låt vätskan koka in. Tillsätt smör. Mixa blomkålen till mos. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.
    2. Laxwallenbergare: Skär lax i kuber, mixa i matberedare tills laxen är fint fördelad. Tillsätt äggula, grädde, potatismjöl, salt och vitpeppar. Blanda till jämn smet.
    3. Forma biffar och vänd i ströbröd. Stek biffarna i smör, på medelvärme. Ca 3 minuter per sida.
    4. Servera laxwallenbergarna med blomkålsmos, gröna ärtor och skirat smör. Toppa gärna med dill.
Kockens tips!

Wallenbergaren sägs vara uppkallad efter häradshövding Marcus Wallenberg, vilken var svärson till den gastronimiska författaren Charles Emil Hagdahl. Rätten görs traditionellt sett på kalv och serveras då med potatismos och gröna ärtor.

I detta sommarrecept tar vi oss dock friheten att byta ut både kalv och potatis. I stället gör vi mjälla wallenbergare på lax och serverar dessa med ett härligt gräddigt blomkålsmos. Gott, somrigt och fruktansvärt lättlagat.
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Smörslungade ärter och bönor
Om oss