Grillad ryggbiff med ingefärsrostade rotfrukter, paprikacoulies samt kaffeskyBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Grillad ryggbiff med ingefärsrostade rotfrukter, paprikacoulies samt kaffesky

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 15 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Ryggbiff
    • 1 styck

      Paprika (röd/gul/orange)
    • 1 kilo

      Blandade rotfrukter
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 0.50 kruka

      Timjan (färsk)
    • 150 gram

      Ingefära (inlagd)
    •  

      Olivolja
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Mixer, food processor
    • Sås:
    • 1 msk

      Tomatpuré
    • 0.50 dl

      Espresso/starkt kaffe
    • 2 msk

      Soja (japansk)
    • 0.50 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Kalvfond (konc)
    • 1 styck

      Kanelstång (10cm)
  • Gör så här:
    1. Förbered: Dela paprika på hälften och ta bort skaft och det vita. Lägg dem på en plåt och strö över olivolja, salt och peppar.

      Sätt ugnen på grill 250°C.
      Skala rotfrukter och skär i bitar (2x2 cm). Putsa köttet från fett och hinnor.
      Skär köttet i tjocka skivor.
      Brygg kaffe.

    2. Grilla: Ställ in paprika i ugnen och grilla i cirka 5 min, tills ytan är lite bränd. Ta ut.

      Blanda rotsakerna på en stor ugnsplåt med krossade vitlöksklyftor, olivolja, lite hacka timjan, salt, peppar, samt syltad ingefäran. Ställ in i ugnen i 15-20 minuter.
      Vänd efter halva tiden och sänk då till 150 grader och låt stå med luckan öppen.

    3. Kött: Hetta upp en (grill-)panna på högsta värme och lägg i biffen. Grilla i ca 30 sekunder och vrid den ett halft varv och grilla lika länge. Vänd på biffen och gör likadant på andra sidan. Lägg åt sidan.

    4. Sås: Fräs tomatpuré i olivolja på medel-värme tills den nästan fastnar på botten, men utan att låta den bli svart.

      Tillsätt kaffe, soja, kalvfond, kanelstång och vatten. Låt småkoka tills halv mängd.
      För tjockare konsistens, tillsätt lite mat­lagningsmjöl.

    5. Coulis: Dra av skalet från paprikan och mixa i en matberedare eller med mixer till jämn konsistens. Salta och peppra.


    6. Kött i ugn: När rotsakerna fått färg och rätt konsistens, ställ in biffarna på 150 grader i 10-15 minuter för att eftersteka. Låt biffarna vila i minst 10 minuter.

    7. Uppläggning: Lägg rotsakerna högst upp på tallriken. Skär biffen diagonalt i två bitar så att man ser snittytan. Lägg dem mot varandra och ringla såsen runt om köttet. Forma paprika­collien och placera bredvid köttet. Garnera med en timjankvist.

KOCK: Rent-a-ChefRent-a-Chef

Uppdragsgivare:www.rentachef.nuwww.rentachef.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Coulis är enligt fransk kokkonst en fond eller puré, dvs ett koncentrat av saft, bär, vilt, fågel, fisk, skaldjur, grönsaker e.d. Används t.ex. till sås och soppa. Coulis de tomates är passerade tomater, tjockflytande tomatsås.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Ryggbiff

Ryggbiff

2 hMedel

Om oss