Gårdskyckling med citronsås och haricots vertsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Gårdskyckling med citronsås och haricots verts

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 15 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Portioner

    • 1 st stor

      Kyckling (hel)
    • 1 msk

      Rosmarin (färsk, hackad)
    • 2 msk

      Timjan (färsk, hackad)
    • 25 gram

      Smör
    •  

      Salt & peppar
    • Citronsås:
    • 1.50 msk

      Vetemjöl
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • 3 dl

      Kycklingbuljong
    •  

      el. vatten + konc. fond
    • 1 styck

      Citron
    •  

      Salt & vitpeppar
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200°C.

    2. Dela kyckling i halvor. Gör flera snitt i skinnet. Hacka örtkryddor och blanda med hackad vitlök. Peta in kryddhacket i snitten en bit under skinnet.

    3. Pensla halvorna med smält smör. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en stor form med skinnsidan upp. Stek i 45-55 minuter eller tills kycklingen är klar. (Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.)

    4. Smält smör till såsen. Tillsätt mjöl och rör om ordentligt. Späd med grädde och buljong under omrörning. Låt koka ihop cirka 5 minuter.

    5. Smaksätt med salt, vitpeppar, citronsaft och fint rivet citronskal.

    6. Servera kokt potatis, lätt förvällda haricots verts och rostade citroner till. Smaklig måltid!
Att tänka på när du väljer passande dryck

Kraftfulla fågelrätter är ofta smakrika. Anka, gås, vildfågel är i sig smakrika, men oftasts är det tillbehören som har många olika smaker. Smakvariationen är stor, varför dessa rätter kräver lite extra engagemang och smakanalys  LÄS MER
Kockens tips!

Det går också bra att köpa en ugnsklar gårdskyckling från Kronfågel och tillaga enligt anvisning på förpackningen. För snabbare tillagning dela kycklingen i två halvor med något kortare tid i ugnen. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.

Kommentar
Om oss