Friterad banan med glass & jappsås (efterrätt)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Friterad banan med glass & jappsås (efterrätt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 liter

      Frityrolja
    • 2 styck

      Banan
    • 4 dl

      Vetemjöl
    • 1 flaska

      Lättöl
    • 0.50 liter

      Vaniljglass
    • 2 styck

      Japp (godis)
    • 1 dl

      Grädde
    • Alternativt:
    •  

      Sirap (ljus)
  • Gör så här:
    1. Värm upp frityroljan till 190ºC. Använd helst elektrisk fritös.

    2. Smält försiktigt jappen i grädden under omrörning på medellåg värme.

    3. Blanda mjöl och öl till en jämn smet, ungefär som pannkakssmet. Tillsätt salt.

    4. Sänk ner fritöskorgen i oljan. Doppa skalade bananer i frityrsmeten och lägg ner i oljan. Fritera ca 2 minuter, tills smeten stelnat och fått lite färg. Ta upp med tång eller hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Efterrätter är ofta krämiga och söta vilket som regel ger hög kalorimängd. Större portioner kan kännas väl mäktigt varför portionsmängden med fördel kan begränsas.  LÄS MER
Kockens tips!

Den klassiska rätten, som brukar serveras på kineskrogar, är friterad banan med ljus sirap i stället för jappsås.

Använd helst elektrisk fritös (ca 3,5 liter olja). Att värma olja i gryta är svårt och farligt och bör unvikas av ovana kockar.

Det går även att grilla konserverad frukt t.ex. ananas. Torka i så fall av lagen från frukten, så att den inte droppar ner i grillen. Inlagd frukt behöver inget florsocker.

Kommentar
Liknande recept
Om oss