Finsk morotslådaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Finsk morotslåda

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 15 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 300 gram

      Morot
    • 0.70 dl

      Rundkornigt grötris
    • 2 dl

      Vatten
    • 5 dl

      Mjölk
    • 1 styck

      Ägg
    • 0.50 dl

      Grädde
    • 1 msk

      Strösocker
    • 1 krm

      Muskot (riven)
    • 1 tsk

      Salt
    • 1 krm

      Vitpeppar (nymald)
    •  

      Smör
  • Gör så här:
    1. Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock cirka 10 minuter. Se till att det inte kokar torrt.
       
    2. Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock cirka 15 minuter. Ta av från plattan och låt det svalna.
       
    3. Skala och riv morötter, samt riv muskot.
      Sätt ugnen på 200°C.
       
    4. Blanda ner rivna morötter, socker, salt, vitpeppar, muskot och grädde i riset. 
       
    5. Smöra en ugnsäker form och häll i blandningen. Grädda i cirka 45 minuter.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Rätten kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till någon fisk- eller kötträtt.

Passar som (lakto-ovo-)vegetarisk rätt, dvs en vegetarisk rätt som innehåller ägg och mjölkprodukter.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Jullåda med finsk mersmak
Om oss