Blinier med laxBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Blinier med lax

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min( + 1 h 15 min )

    • 11 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal à 12 cm

    • 1 dl

      Bovetemjöl
    • 1 dl

      Vetemjöl
    • 2 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Gräddfil
    • 1 styck

      Ägg
    • 15 gram

      Jäst (färsk)
    • 1 krm

      Salt
    •  

      Smör till gräddning
    • Tillbehör:
    • 200 gram

      Lax (varmrökt)
    • 2 dl

      Crème fraiche/gräddfil
    • 1 knippe

      Gräslök
  • Gör så här:
    1. Skär laxen i strimlor & finhacka gräslöken.

    2. Skilj på äggula och äggvita i varsin skål.

    3. Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt).
      Smula och rör ut jästen i mjölken.

    4. Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula. 
      Vispa till jämn smet. Täck med duk.
      Låt jäsa 0,5-1 timme i rumstemperatur.

    5. Vispa äggvitan till hårt skum.
      Vänd ner äggvitan i smeten.

    6. Grädda halvstora (12 cm) runda plättar på medelvärme.
      Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat. Grädda ett par minuter på andra sidan.

    7. Serveras varm med lax och crème fraiche blandat med gräslök.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Recept på blinier

Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept

Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept

  • 1 h 30 min
  • 8 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Blinier på ryskt vis serveras med smetana (rysk sur grädde), äkta rysk störkaviar och/eller med rökt lax i småbitar. Smetana finns inte att köpa i butik, men kan enkelt lagas (kräver dock 3 dagars förberedelsetid).

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Citrusgravad lax

Citrusgravad lax

20 minMedel

Om oss