BärpajBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Bärpaj

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 20 min

    • 7 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal bitar (8/paj)

    • Pajdeg:
    • 2.50 dl

      Vetemjöl
    • 100 gram

      Smör
    • 2 msk

      Strösocker
    • 1 msk

      Vatten
    •  

      Pajform (22-25 cm)
    • Fyllning:
    • 5 dl

      Bär (t.ex. blåbär)
    • 1 msk

      Potatismjöl
  • Gör så här:
    1. Häll mjöl och socker i en bunke. Arbeta in matfettet till grynig massa. Tillsätt vatten och knåda ihop snabbt.

    2. Lägg i kylskåpet i 30 minuter om degen skall kavlas ut. Sätt ugen på 225°C.

    3. Smörj en form med matfett. Knåda degen något och kavla sen ut den. Täck formen och tryck ner den i botten. Skär med vass kniv runt kanten.

    4. Förgrädda pajen i ca 10 minuter i ugn tills lätt bränd. Ta ut och låt svalna.

    5. Rensa bär och bred ut i formen. Strö över potatismjöl och socker. Socker behövs inte till frysta bär.

    6. Grädda i nedre delen av ugn i cirka 30 minuter.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Krämig vaniljsås (efterrättssås)

Krämig vaniljsås (efterrättssås)

  • 25 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Olika bär går bra, såväl färska som frysta. T.ex. blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär, krusbär och körsbär. Även rabarber, helst späda.

Bär är ofta fuktiga, i synnerhet frysta bär. För att undvika mjuk botten bör man förgrädda degen. Frysta bär bör torkas på hushållspapper. Potatismjöl kan tillsättas för att suga upp vätska.

Har man ont om tid kan degen tryckas ut i formen direkt utan att vila.

Kommentar
Liknande recept
1 voting
Bärpaj (smulpaj)

Bärpaj (smulpaj)

45 minEnkelt

Om oss