Ärtsoppa med fläskBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ärtsoppa med fläsk

  • 1 voting
    1Recension
    • 1 h 30 min( + 10 h )

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 500 gram

      Gula ärter (torkade)
    • 1.70 liter

      Vatten till soppa
    • 250 gram

      Fläskkött (rimmat)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 tsk

      Timjan (torkad)
    •  

      el. mejram (torkad)
    • 2 blad

      Lagerblad
    • 3 msk

      Köttfond (konc.)
    •  

      el. buljongtärning
    •  

      Salt
    • Tillbehör:
    •  

      Senap
    •  

      Timjan
    •  

      Mejram (torkad)
  • Gör så här:
    1. Dag 1: Skölj ärterna i en sil och lägg i en skål. Täck med vatten, men salta inte.
      Ställ svalt över natt.

    2. Dag 2: Skala och skiva lök.
      Skölj av ärterna i kallt vatten i durkslag/sil.
      Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten.
      Tillsätt fond, fläskkött (hel bit), lök, lagerblad, timjan eller mejram.

    3. Låt koka under lock 1-1,5 tim tills ärterna är mjuka. Ta sedan upp fläskköttet och skär det i bitar. Lägg tillbaka.

      Smaka av med timjan/mejram och salt.
      Är soppan för tjock, späd med vatten.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Gröna rätter med sälta är sällan kraftigt salta. Rätterna är ofta gränsfall till att klassas som neutrala eller smakrika.  LÄS MER
Kockens tips!

Det finns färdig ärtsoppa att köpa i butik.
Är soppan för tunn kan man röra ner lite senap. Ärtsoppa går bra att frysa. Ärtsoppa är klassisk husmanskost. Som efterrätt serveras vanligen pannkaka med sylt och grädde.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Stekt fläsk med löksås
Om oss