Hemlagad glögg - snabbvarianten

Hemlagad glögg - snabbvarianten

  • 0 voting
    0Recension
    • 12 Ingredienser

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser
    • 1 flaska

      Rött fylligt vin
    • 6 styck

      Kardemummakärnor
    • 0.70 dl

      Strösocker
    • 5 cl

      Konjak/brandy
    • Tillbehör:
    • 0.50 dl

      Vatten
    • 1 styck

      Kanelstång (5 cm)
    • 1 styck

      Pomeransskal
    • 4 styck

      Kryddnejlika
    • Tillval:
    • 10 cl

      Brännvin (okryddat)
    • Alternativt:
    •  

      Glöggkoncentrat
    •  

      Russin
    •  

      Sötmandel
  • Gör så här:
    1. Lägg kryddor i en kastrull och häll på vatten. Koka upp. Sänk temperaturen.
      Tillsätt socker och rör om tills det smält.
      Låt gärna stå en stund. Sila bort kryddor.

    2. Häll vinet i en kastrull och tillsätt lagen.
      Är glögglagen kryddstark kan det vara bra att tillsätta lite i taget och smaka av.

    3. Tillsätt brännvin och konjak om starkare glögg önskas.

    4. Värm upp glöggen till 67°C. Aldrig över 70 grader, för då försvinner alkoholen snabbt.

    5. Servera glöggen varm med russin och sötmandel (helst skållad).

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

I brist på pomeransskal kan man använda skall av apelsin, eller strunta i denna ingrediens. Mängd kryddor, socker och alkohol varieras enligt egen smak.


Ännu enklare: Köp färdig kryddmix.

Allra enklast: Köp glöggkoncentrat och blanda med vatten eller vin och spetsta med brännvin och konjak enligt egen smak.

Skållad mandel: Koka upp vatten i en kastrull.
Häll i sötmandel och vänta en kort stund.
Häll bort vattnet. När du kan ta i de heta mandlarna trycker du bort skalet mellan tummen och pekfingret.

Glögg smaksätts på allehanda sätt, t.ex. med lite ingefära, vaniljstång, apelsinjuice, eller sherry. Kanel, kryddnejlikor och kardemumma är dock nästintill ett måste.

Kommentar
Om oss