Hemlagad glöggBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Hemlagad glögg

Hemlagad glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära.

  • 0 voting
    0Recension
    • 13 Ingredienser

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser
    • 7 flaska

      Rött fylligt vin
    • 1 flaska

      Brännvin (okryddat)
    • 300 gram

      Russin
    • 3 styck

      Pomeransskal
    • 3 styck

      Kanelstång (10cm)
    • 2 tsk

      Kardemumma (hel)
    • 15 styck

      Kryddnejlika
    •  

      Kastrull (10liter)
    •  

      Nätgaller
    •  

      Tratt
    • 0.50 flaska

      Konjak/brandy
    • 200 gram

      Strösocker
    • 200 gram

      Bitsocker
    • Tillbehör:
  • Gör så här:
    1. Häll vin och sprit i kastrullen.
      Tillsätt kryddor, russin och strösocker.
      Värm upp till 67°C. Aldrig över 80 grader!
      Ta av kastrull och ställ på säkert underlag.

    2. Fördela bitsockret på nätgallret.
      Tänd eld på vätskeytan med en tändsticka.
      Placera gallret med sockret ovanför och låt elden bränna ner sockret. Släck med lock.
      Vill det inte brinna, värm ytterligare på spisen. Brinner det dåligt, tillsätt lite extra brännvin. Avstånd vätska galler = ca 5 cm.

    3. Smaka av, tillsätt ev mer socker.
      Svalna kastrullen i kallt vattenbad.
      Tappa på flaskor och korka igen.

      Glögg serveras varm med skållad/skalad mandel och russin.

KOCK: AndersAnders

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Barn bör ej finnas i köket, när man tillreder glögg, pga risken för skållning och pga starka spritångor.

Glögg, som förr hette glödg, är en förkortning av "glödgat (bränn-)vin", vilket kommer av den metod som vinet framställdes på.

Kommentar
Om oss