Citrus- och saffransgravad lax

Citrus- och saffransgravad lax

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min( + 48 h )

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    10 Bufféportioner

    • 2 kilo

      Laxfilé (med skinn)
    • 1 dl

      Strösocker
    • 0.75 dl

      Salt
    • 1.50 msk

      Vitpeppar (hel)
    • 1 gram

      Saffran
    • 2 styck

      Skal från citron
    • 1 styck

      Skal från lime
    • 1 knippe

      Dill
  • Gör så här:
    1. Blanda alla ingredienserna och gnid in laxen ordentligt. Lägg laxen i en påse och lägg in i kylen.

    2. Den ska stå i minst 2 dagar för att bli färdig. Ta ut den lite då och då för "massage" (se till att alla kryddorna täcker laxen).

KOCK: TinaTina

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Kan göras en vecka före jul!

Tips! Servera med grovt bröd och äggröra för en lyxig julfrukost.

När du gravar lax bör du frysa laxen i ett par dygn för att eventuella parasiter ska dö. OBS! Du kan frysa in efter gravningen om det känns mer praktiskt.

Gravad lax förvaras i kylskåp. Håller sig normalt 1-2 veckor. Den kan också frysas och håller sig åtminstone 3 månader. Men laxens hållbarhet påverkas alltid av hur många gånger den varit ute i rumstemperatur och hur länge. Rena knivar och händer hjälper till.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Citrus- och kycklingsallad
Om oss