Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)Bild av Spisa.nu

Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min( + 2 h )

    • 15 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal små förrätter

    • 500 gram

      Laxfilé (färsk)
    • Lag:
    • 0.50 styck

      Citron
    • 1 knippe

      Dillstjälkar
    • 10 dl

      Vatten till lag
    • 2 tsk

      Salt
    • Ättiksgurka:
    • 1 styck

      Gurka
    • 0.50 dl

      Ättika
    • 1 dl

      Strösocker
    • 1 dl

      Vatten
    • 0.20 knippe

      Dill
    • 0.30 knippe

      Persilja
    •  

      Vitpeppar (nymald)
    • Dillfraiche:
    • 2 dl

      Crème fraiche
    • 1 tsk

      Honung
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Lag: Skiva citronen och koka upp lagingredienserna.
      Låt koka i 3 minuter.
      Sila bort citron och dill.

    2. Lax: Skär laxen i 2x2 cm stora tärningar.
      Lägg dem i kastrullen och häll tillbaka lagen.
      Lägg på ett lock och låt koka upp.
      Dra av kastrullen från spisen.
      Låt det efterdra i kastrullen i ca 1 timme.
      Ställ in i kylen och låt laxen bli kall.

    3. Gurka: Skala gurkan randig, dvs låt hälften av skalet vara kvar. Skiva den tunt.
      Blanda ättika, socker och vatten. Lägg i gurkan.
      Finhacka dill och persilja. Strö den över.
      Dra några varv med pepparkvarn över.
      Ställ in i kylen och i ett par timmar.

    4. Dillfraiche: Finhacka dill.
      Blanda alla ingredienserna.
      Vispa upp den till fin konsistens.

KOCK: Fredrik ErikssonFredrik Eriksson

Uppdragsgivare:www.langbrovardshus.sewww.langbrovardshus.se

Att tänka på när du väljer passande dryck

Citronsmak är vanligt i samband med fiskrätter. Men syrlighet förekommer även tack vare andra tillbehör, som t.ex. i rätten Passionerad hälleflundra pga syran i passionsfrukten. Ättika är ett annat sätt att syra maten, vilket skett för rätterna Ättiksströmming och Blåforell. Inte sällan kombineras s  LÄS MER
Kockens tips!

Självklart går det bra att använda dillblad till laxlagen, men som den mästerkock Fredrik är, tar han tillvara alla råvaror och stälkarna innehåller mycket arom.

Detta är en klassiker som alltid tar plats på mitt påskbord hemma, säger Fredrik Eriksson som är krögare på Långbro Värdhus, men kanske mer känd som TV-kock.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kall inkokt lax

Kall inkokt lax

40 minAvancerat

Om oss