Laxbullar med karamelliserade svartrötter

Foto: Norskfisk.se

Laxbullar med karamelliserade svartrötter

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxfilé (utan skinn)

250,0 

gram

Potatis (kokt)

250,0 

gram

Ströbröd

2,0 

dl

Matlagningsgrädde

0,5 

dl

Ägg

1,0 

st liten

Smör till stekning

1,0 

msk

Salt & peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Fikon (färska)

3,0 

styck

Svart vinbärsgelé

2,0 

dl

Svartrot

8,0 

styck

Citron

3,0 

styck

Smör till stekning

1,0 

msk

Salt

 

 

Grönsallat t.ex. mâche

50,0 

gram

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Codorniu Clásico Seco

Mousserande vitt vin
Pris: 69 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 484 gram)

Ingredienser

Laxfilé (utan skinn) 250,0 gram  

Potatis (kokt) 250,0 gram  

Ströbröd 2,0 dl  

Matlagningsgrädde 0,5 dl  

Ägg 1,0 st liten  

Smör till stekning 1,0 msk  

Salt & peppar  

 

Tillbehör:

Fikon (färska) 3,0 styck  

Svart vinbärsgelé 2,0 dl  

Svartrot 8,0 styck  

Citron 3,0 styck  

Smör till stekning 1,0 msk  

Salt  

Grönsallat t.ex. mâche 50,0 gram  

 

Kock: norskfisk.se

Uppdragsgivare: Norskfisk.se

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Skala och koka potatis. Låt den svalna. Skär laxen i bitar.
  2. Blanda 1/4-del av ströbrödet med grädden. Låt svälla i minst 10 minuter.
  3. Lägg lax, potatis, ägg och ströbröds­blandning i en matberedare. Salta, peppra. Kör till fin färs. Låt stå i minst 15 min *).
  4. Lägg svartrötterna i vatten en stund. Skär fikon i klyftor och koka dem med svartvinbärsgelén tills såsen fått en sirapsliknande konsistens **).
  5. Skala svartrötter och skär i portionsbitar. Lägg dem i en skål och pressa citron över. Citronen gör så att de behåller fräschören.
  6. Koka upp vatten i en kastrull med lite salt. Koka svartrötterna i cirka 10 minuter tills de börjar mjukna, men har kvar en hård kärna i mitten. Lägg över i kallt vatten**).
  7. Forma små bollar av färsen med vatten­sköljda händer och rulla dem i ströbröd. Hetta upp smör i panna och stek bullarna gyllenbruna.
  8. Hetta samtidigt upp en annan panna med smör. Lägg i svartrötterna. Häll över fikon­sirapen och rör om försiktigt, vilket ger svartrötterna en fin karamellisering. Salta.

Kockens kommentar

*) Så här långt kan färsen förberedas.

**) Så här långt kan sås och svartrötter förberedas.

Fler recept inom Fiskburgare, fiskbullar

Liknande recept som Laxbullar med karamelliserade svartrötter

Annonser