Kokt kyckling med dillsås (kycklinggryta)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Kokt kyckling med dillsås (kycklinggryta)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kycklingdelar (med ben)

700,0 

gram

Gul lök

1,0 

st stor

Morot

1,0 

styck

Stjälkselleri

1,0 

stjälk

Kycklingfond (konc)

1,5 

msk

Lagerblad

1,0 

blad

Kryddpepparkorn

4,0 

korn

Vitpeppar (hel)

10,0 

korn

 

Sås:

 

Smör

3,0 

msk

Matlagningsmjöl

1,0 

msk

Buljong (från grytan)

6,0 

dl

Dill

1,0 

knippe

 

Tillbehör:

 

Långkornigt ris

3,0 

dl

Sockerärter

200,0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Mezzacorona Marzemino

Mjukt rött vin
Pris: 66 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 514 gram)

Ingredienser

Kycklingdelar (med ben) 700,0 gram  

Gul lök 1,0 st stor  

Morot 1,0 styck  

Stjälkselleri 1,0 stjälk  

Kycklingfond (konc) 1,5 msk  

Lagerblad 1,0 blad  

Kryddpepparkorn 4,0 korn  

Vitpeppar (hel) 10,0 korn  

 

Sås:

Smör 3,0 msk  

Matlagningsmjöl 1,0 msk  

Buljong (från grytan) 6,0 dl  

Dill 1,0 knippe  

 

Tillbehör:

Långkornigt ris 3,0 dl  

Sockerärter 200,0 gram  

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (50 min )

  1. Skala och grovskiva lök, morot och selleri.
    Finhacka dill. Skär kycklingen i två delar.

  2. Kyckling: Lägg kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
    Tillsätt lök, morot, selleri, fond, lagerblad, peppar + lite salt. Låt småkoka ca 30 min.

  3. Ris: Koka enligt anvisning på förpackning, i dubbla mängden vatten i cirka 20 min.

  4. Sås: Mät upp buljong från kycklingkoket.
    Sila buljongen genom finmaskig sil. Skumma av ytfettet.

    Hetta upp smör i en kastrull, vispa ner lite mjöl och tillsätt buljongen. Låt småkoka i ca 5 min. Späd med vatten om för tjockt.
    Tillsätt dill mot slutet. Salta och peppra.

  5. Sockerärter: Koka upp vatten. Lägg ner släpärterna i 1 minut. Ta ur och lägg upp.

Kockens kommentar

Styckade kycklingdelar, minskar koktiden något. En hel kyckling behöver ca 10 min längre koktid. En hel höna 2-2,5 timmar för att bli mör. Överbliven buljong kan användas till soppa eller frysas för framtida behov.

Fler recept inom Kokt kyckling, gryta

Liknande recept som Kokt kyckling med dillsås (kycklinggryta)

Annonser