Kokt kyckling med dillsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kokt kyckling med dillsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Kycklingdelar (med ben)
    • 1 st stor

      Gul lök
    • 1 styck

      Morot
    • 1 stjälk

      Stjälkselleri
    • 1.50 msk

      Kycklingfond (konc)
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 4 korn

      Kryddpepparkorn
    • 10 korn

      Vitpeppar (hel)
    • Sås:
    • 3 msk

      Smör
    • 1 msk

      Matlagningsmjöl
    • 6 dl

      Buljong (från grytan)
    • 1 knippe

      Dill
    • Tillbehör:
    • 3 dl

      Långkornigt ris
    • 200 gram

      Sockerärter
  • Gör så här:
    1. Skala och grovskiva lök, morot och selleri.
      Finhacka dill. Skär kycklingen i två delar.

    2. Kyckling: Lägg kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
      Tillsätt lök, morot, selleri, fond, lagerblad, peppar + lite salt. Låt småkoka ca 30 min.

    3. Ris: Koka enligt anvisning på förpackning, i dubbla mängden vatten i cirka 20 min.

    4. Sås: Mät upp buljong från kycklingkoket.
      Sila buljongen genom finmaskig sil. Skumma av ytfettet.

      Hetta upp smör i en kastrull, vispa ner lite mjöl och tillsätt buljongen. Låt småkoka i ca 5 min. Späd med vatten om för tjockt.
      Tillsätt dill mot slutet. Salta och peppra.

    5. Sockerärter: Koka upp vatten. Lägg ner släpärterna i 1 minut. Ta ur och lägg upp.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Kyckling, kalkon och struts är mager mat med neutral smak. Är även tillbehören neutrala blir hela rätten i sin helhet neutral. Till neutrala rätter gäller generellt att välja lättare, mildare drycker.  LÄS MER
Kockens tips!

Styckade kycklingdelar, minskar koktiden något. En hel kyckling behöver ca 10 min längre koktid. En hel höna 2-2,5 timmar för att bli mör. Överbliven buljong kan användas till soppa eller frysas för framtida behov.

Kommentar
Liknande recept
Om oss