Filet mignon med marsalaglaserad schalottenlök och skogssvampBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Filet mignon med marsalaglaserad schalottenlök och skogssvamp

  • 0 voting
    0Recension
    • 45 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Filé mignon
    • 225 gram

      Skogssvamp
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 12 styck

      Schalottenlök
    • 1 msk

      Farinsocker
    • 1.50 dl

      Marsala starkvin
    • 2 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Oxfond (konc.)
    • 1 tsk

      Timjanblad
    •  

      Salt & svartpeppar
    •  

      Smör
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    •  

      Mjölk
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 125°C.

    2. Skala och finskiva vitlök. Skala och skiva schalottenlök. Repa av timjanblad. Ansa svamp.

    3. Putsa och torka av köttet. Skär i portionsbitar alternativt stek hel bit och skär upp inför servering. Bind ihop med hushållssnöre. Salta och peppra.

    4. Hetta upp en stekpanna på hög värme och stek köttet runt om till fin färg. Lägg över på ugnsplåt och sätt in i ugnen i cirka 30 minuter till innertemperatur 57°C. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter.

    5. Koka potatis och tillred mos.

    6. Torrstek svampen på medelhög värme tills vätskan dunstat. Tillsätt matfett och vitlök och fräs i 2-3 minuter. Lägg åt sidan.

    7. Lägg löken i pannan och tillsätt farinsocker. Låt steka 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Tillsätt marsalavin, vatten och fond. Koka ner till hälften i cirka 5 minunuter tills såsen tjocknat.

    8. Tillsätt svamp och timjan och lite smör för fylligare smak. Salta och peppra.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Potatismos

Potatismos

  • 30 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Kommentar
Om oss