NässelrisottoBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Nässelrisotto

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 liter

      Nässlor (färska)
    • 4 styck

      Hönsbuljongtärning
    • 1 liter

      Vatten
    •  

      Salt
    • 2 dl

      Avorioris
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 3 msk

      Olivolja
    • 2 dl

      Vitt vin (torrt)
    • 1 dl

      Parmesan (nyriven)
    • 1 knippe

      Kryddgrönt till garnering
    •  

      Ger ca 2 dl/portion
  • Gör så här:
    1. Nässlor: Skölj nässlorna i kallt vatten.
      Rensa bort grövre blad och stammar. 
      Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i några minuter.
      Ta ur nässlorna och spar vattnet.
      Blanda ner buljongtärningarna i vattnet.
      Krama ur nässlorna och hacka grovt.

    2. Ris: Finhacka lök, vitlök. Fräs dem mjuka några minuter i en stekpanna med olja.
      Tillsätt riset. Låt småsteka under omröring någon minuter tills riset blivit glansigt.

      Häll på lite nässelbuljong och fortsätt röra tills riset har absorberat vätskan. Tillsätt vin och buljong om vart annat och låt det sugas upp av riset. Rör om hela tiden.

    3. När riset känns klart efter ca 10-15 min, tillsätts nässelhacket. Precis innan servering tillsätts riven parmesan.
      Garnera med lite kryddgrönt.

KOCK: Michael, SpisaMichael, Spisa

Uppdragsgivare:www.menyse.com/action/chefsOfMenysewww.menyse.com/action/chefsOfMenyse

PASSAR T.EX. TILL

Gösfilé med remouladesås

Gösfilé med remouladesås

  • 20 min
  • 11 Ingredienser
  • Enkelt
Kycklingfilé med bacon

Kycklingfilé med bacon

  • 35 min
  • 10 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Späda vårskott av brännnässla och etternässla kan ätas råa, eller användas i matlagning. En klassiker är nässel­soppa. Nässlor kan också användas i bröd och som te. I brist på nässlor kan man använda babyspenat till denna rätt.

Kommentar
Om oss