Tataki - halstrad tonfisk (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Tataki - halstrad tonfisk (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Tonfiskfilé (färsk)

200.0 

gram

Sesamfrö

 

 

Citrongräs (hackad)

 

 

Chilipulver

 

 

Matolja

 

 

 

Sås:

 

Teriyakisås

 

 

 

Tillbehör:

 

Wakame (torkad)

30.0 

gram

Ingefära (inlagd)

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

A Christmann Riesling

Torrt friskt vitt vin
Pris: 119 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 48 gram)

Ingredienser

Tonfiskfilé (färsk) 200.0 gram  

Sesamfrö  

Citrongräs (hackad)  

Chilipulver  

Matolja  

 

Sås:

Teriyakisås  

 

Tillbehör:

Wakame (torkad) 30.0 gram  

Ingefära (inlagd)  

Kock: Petter

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (12 min )

  1. Blötlägg wasabin i vatten 10 min el. mer.
    Den sväller kraftigt och blir mörkt grön.
    Ta upp och krama tången lätt i handen.

  2. Tonfisken bör helst vara retangulärt skuren dvs ca 6 cm bred och 3 cm hög.

  3. Pudra försiktigt tonfisken med chilipulver.
    Klappa in sesamfrön och hackad citrongräs på tonfisken.

  4. Hetta upp matolja i stekpanna på högsta värme. Lägg i fisken när pannan är riktigt het. Stek 10-15 sekunder på var sida.
    Ta ur fisken ur pannan och låt den svalna.

  5. Skär tonfisken i skivor.
    Lägg upp portionsvis på tallrikar tillsammans med tång, ingefära och sås.

Kockens kommentar

Tataki kallas det när man mycket hastigt halstrar en bit fisk eller kött och sedan snabbt kyler ned köttet, så att det fortfarande är rått innuti. Servera som sashimi eller som nigiri dvs ovanpå en risboll.

ALTERNATIV

Murasaki - särskild sojasås

Fler recept inom Fiskförrätter

Liknande recept som Tataki - halstrad tonfisk (förrätt)

Annonser