Tataki - halstrad tonfisk (förrätt)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Tataki - halstrad tonfisk (förrätt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 12 min

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 200 gram

      Tonfiskfilé (färsk)
    •  

      Sesamfrö
    •  

      Citrongräs (hackad)
    •  

      Chilipulver
    •  

      Matolja
    • Sås:
    •  

      Teriyakisås
    • Tillbehör:
    • 30 gram

      Wakame (torkad)
    •  

      Ingefära (inlagd)
  • Gör så här:
    1. Blötlägg wasabin i vatten 10 min el. mer.
      Den sväller kraftigt och blir mörkt grön.
      Ta upp och krama tången lätt i handen.

    2. Tonfisken bör helst vara retangulärt skuren dvs ca 6 cm bred och 3 cm hög.

    3. Pudra försiktigt tonfisken med chilipulver.
      Klappa in sesamfrön och hackad citrongräs på tonfisken.

    4. Hetta upp matolja i stekpanna på högsta värme. Lägg i fisken när pannan är riktigt het. Stek 10-15 sekunder på var sida.
      Ta ur fisken ur pannan och låt den svalna.

    5. Skär tonfisken i skivor.
      Lägg upp portionsvis på tallrikar tillsammans med tång, ingefära och sås.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

För att räknas som kryddig rätt skall kryddigheten vara utmärkande. Hit räknas i första hand kryddheta rätter, dvs det finns tillbehör som pepparrot, chili e.d. med i rätten som ger hetta i munnen. I andra hand innefattas tydligt kryddiga rätter, men som inte ger direkt hetta och som i övrigt inte ä  LÄS MER
Kockens tips!

Tataki kallas det när man mycket hastigt halstrar en bit fisk eller kött och sedan snabbt kyler ned köttet, så att det fortfarande är rått innuti. Servera som sashimi eller som nigiri dvs ovanpå en risboll.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Halstrad lövbiff

Halstrad lövbiff

35 minEnkelt

Om oss