Ångkokt stenbit i fänkålsbuljongBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ångkokt stenbit i fänkålsbuljong

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 20 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Stenbitsfilé
    •  

      el. annan vitfisk
    • 1 st stor

      Fänkål
    • 100 gram

      Gröna bönor (färska)
    • 100 gram

      Smör
    •  

      Salt & peppar
    • Buljong:
    • 1 styck

      Gul lök
    • 1 styck

      Purjolök
    • 1 styck

      Morot
    • 200 gram

      Rotselleri
    • 3 styck

      Stjärnanis
    • 5 dl

      Vatten
    •  

      Pernod
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Buljong: Skala/skiva fänkål, lök, purjolök, morot och rotselleri. Lägg i en kastrull. Tillsätt stjärnanis och fyll på med vatten så att det täcker. Låt småkoka i 40 minuter.

    2. Skala och koka potatis (15-20 minuter).

    3. Sila bort grönsakerna från buljongen. Koka ner spadet till halva mängden, dvs koka häftigt i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, samt eventuellt även med Pernod för extra lakritssmak.

    4. Skär resterande fänkål i bitar och lägg i buljongen. Låt koka i cirka 5 minuter tills fänkålen börjat mjukna. Ansa bönor.

    5. Fisk: Lägg stenbitsfiléerna ovanpå fänkålen och låt koka under lock i cirka 5 minuter. Lägg ner bönorna de sista två minuterna.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrik mat är alltid svårare att kombinera med dryck än rätter med "ren, enkel" smak. Rätter kan vara smakrika pga att många smaker ingår, som t.ex. i rätten Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis. Rätten kan också ha en särpräglad smak t.ex. av fänkål, eller körvel i kombina  LÄS MER
Kockens tips!

Stenbit är en ful och svårfiléad fisk, men också en mycket välsmakande sådan. Egentligen heter arten sjurygg. Stenbit heter hannen och honan heter kvabbso. Att det finns "stenbitsrom" är m.a.o. ett biologiskt under!

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Ångkokt lax i sojasås
Om oss