Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsås

  • 1 voting
    1Recension
    • 1 h

    • 15 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Kalventrecôte (bit)
    • 1 msk

      Vetemjöl
    • 1 msk

      Rosmarin (torkad)
    • 1 tsk

      Timjan (torkad)
    • 2 tsk

      Svartpeppar (nymald)
    • 2 tsk

      Salt
    • 1 msk

      Matfett (smör)
    • Sås:
    • 1 styck

      Schalottenlök
    • 2 msk

      Rosépeppar
    • 2 dl

      Madeira
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • 2 msk

      Kalvfond (konc)
    • 100 gram

      Smör
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    • 1 dl

      Mjölk
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 150°C.

    2. Blanda kryddorna till steken med mjöl. Klappa kryddblandningen på köttbiten. Skala och finhacka schalottenlök.

    3. Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme och stek köttet runt om till fin färg och knaprig yta.

    4. Lägg över i ugnsfast form och sätt in i ugnen i cirka 45 minuter till innertemperatur mellan 63-65°C. Ta ut köttet och låt vila i 15 minuter.

    5. Skala potatis och koka i lättsaltat vatten.
      Mosa potatisen och tillsätt en klick smör och lite mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt.

    6. Sås: Hetta upp lite smör i stekpanna på medelvärme och stek löken några minuter tills den är mjuk och glansig men ej bränd.

    7. Krossa rosé­peppar i en mortel och häll det i pannan. Tillsätt madeira och koka ner vätskan nästan helt. Tillsätt grädde och fond och låt koka upp. Vispa ner kallt smör klickvis och låt koka till lagom tjocklek.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Kalvköttsrätter är ofta smakrika tack vare smakrika såser och tillbehör. Kalvköttsrätter som klassats som kraftfulla är sällan mycket kaloririka utan snarare "medel". Avvikelsen från magra, smakrika kalvköttsrätter är in  LÄS MER
Kockens tips!

Det är först på senare år som kalventrecôte funnits att köpa i butiker och det är inte alla butiker som har styckdelen. I Sverige har man traditionellt styckat kalv på ett annorlunda sätt, men på senare tid har man börjat stycka även på franskt sätt.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Rosépepparsås

Rosépepparsås

10 minEnkelt

Om oss