Norskt pinnekött - hemrimmad lammbringa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Norskt pinnekött - hemrimmad lammbringa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammbringa (med ben)

1,5 

kilo

Skalade björkpinnar

 

 

 

Saltlag:

 

Vatten till lag

10,0 

liter

Salt

2,5 

kilo

Farinsocker till lag

600,0 

gram

 

Tillbehör:

 

Potatis

800,0 

gram

Senap

2,0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Karhu

Ljus medium lager
Pris: 14 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 359 gram)

Ingredienser

Lammbringa (med ben) 1,5 kilo  

Skalade björkpinnar  

 

Saltlag:

Vatten till lag 10,0 liter  

Salt 2,5 kilo  

Farinsocker till lag 600,0 gram  

 

Tillbehör:

Potatis 800,0 gram  

Senap 2,0 msk  

Kock: Petter

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (2 tim 30 min + 60 tim )

  1. Rimma: Häll ingredienserna i en kastrull och koka den i 5-10 min. Skumma av ytan.
    Låt kallna. Putsa köttet från senor och fett. Lägg ner i lagen och förvara kallt i 2 dygn.

    Plocka tunna björkvistar och skala av barken.

  2. Dag 3: Tag upp köttet och låt det lufttorka i svalt och torr utrymme i 2-3 dygn.

  3. Dag 4/5: Skär köttet i portionsbitar och lägg i blöt över natten i kallt vatten.

  4. Dag 5/6: Lägg björkpinnarna i botten på en stor kastrull och lägg köttet ovanpå. Fyll på med vatten upp till köttet. Pinnarna är till för att köttet skall ångkoka. Koka i 2-2,5 timmar.

  5. Sätt grillen på högsta värme. Grilla köttet 5 minuter, så att fettet blir knaprigt.

Kockens kommentar

Pinnekött kommer från Nord-Västlandet och är populär julmat i Norge. Det går där att köpa färdigt saltat och torkat kött. Välj kött från stora eller feta får, annars vill det lätt bli för torrt.

ALTERNATIV

Rotmos

Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta

Liknande recept som Norskt pinnekött - hemrimmad lammbringa

Annonser