Norskt pinnekött - hemrimmad lammbringaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Norskt pinnekött - hemrimmad lammbringa

  • 4 votings
    4Recensioner
    • 2 h 30 min( + 60 h )

    • 7 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1.50 kilo

      Lammbringa (med ben)
    •  

      Skalade björkpinnar
    • Saltlag:
    • 10 liter

      Vatten till lag
    • 2.50 kilo

      Salt
    • 600 gram

      Farinsocker till lag
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    • 2 msk

      Senap
  • Gör så här:
    1. Rimma: Häll ingredienserna i en kastrull och koka den i 5-10 min. Skumma av ytan.
      Låt kallna. Putsa köttet från senor och fett. Lägg ner i lagen och förvara kallt i 2 dygn.

      Plocka tunna björkvistar och skala av barken.

    2. Dag 3: Tag upp köttet och låt det lufttorka i svalt och torr utrymme i 2-3 dygn.

    3. Dag 4/5: Skär köttet i portionsbitar och lägg i blöt över natten i kallt vatten.

    4. Dag 5/6: Lägg björkpinnarna i botten på en stor kastrull och lägg köttet ovanpå. Fyll på med vatten upp till köttet. Pinnarna är till för att köttet skall ångkoka. Koka i 2-2,5 timmar.

    5. Sätt grillen på högsta värme. Grilla köttet 5 minuter, så att fettet blir knaprigt.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

ALTERNATIV

Rotmos

Rotmos

  • 40 min
  • 6 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Lammrätter med utpräglad salt smak kan t.ex. vara grillad lamm eller torkat kött, förutsatt att tillbehören inte har särpräglad smak.  LÄS MER
Kockens tips!

Pinnekött kommer från Nord-Västlandet och är populär julmat i Norge. Det går där att köpa färdigt saltat och torkat kött. Välj kött från stora eller feta får, annars vill det lätt bli för torrt.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Sejfilé på norskt vis
Om oss