Tjälknöl (tjälknul) - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Tjälknöl (tjälknul) - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Älgstek (fryst)

1.0 

styck

el. annan viltstek

 

 

 

Lag:

 

Vatten

1.0 

liter

Salt

1.0 

dl

Strösocker

1.0 

msk

Svartpeppar (hel)

7.0 

styck

Enbär

5.0 

styck

Lagerblad

2.0 

blad

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 375 gram)

Ingredienser

Älgstek (fryst) 1.0 styck  

el. annan viltstek  

 

Lag:

Vatten 1.0 liter  

Salt 1.0 dl  

Strösocker 1.0 msk  

Svartpeppar (hel) 7.0 styck  

Enbär 5.0 styck  

Lagerblad 2.0 blad  

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (15 tim )

  1. Sätt ugnen på 75°C (65-100°C).

  2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen 8-15 timmar beroende av vald ungstemperatur och köttetbitens vikt (1-10 kg). 

  3. En köttermometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.

  4. Lag: Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.

  5. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Vanlig rekommendation är att lägga köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen ochförsluta påsen.

  6. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt.

  7. Skär köttet i tunna skivor och servera t.ex. med en potatisgratäng till. Utmärkt gott även som kallskuret smörgåspålägg.

Kockens kommentar

Tjälknöl är fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag. Köttet blir extra mört och hållbart. Tillagning vid låg temperatur medför även låg viktsförlust. Köttet äts kallskuret eller lätt uppvärmd t.ex. i en sås.

Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. De lite grövre köttbitarna som benfri högrev, innan- eller ytterlår passar väl som tjälknöl som då blir mörare än vid annan tillagningsmetod.

Räkna med att 1 kilo kött räcker till 8 portioner, men knölen blir bättre och saftigare när man steker större stycken.

Passar till

Potatisgratäng

Rönnbärsgelé

Rårörda tranbär

Rörörda lingon

Alt: Whiskymarinerad tjälknöl

Fler recept inom Vilträtt

Liknande recept som Tjälknöl (tjälknul) - grundrecept

Annonser