Björnbärssylt (eller hallonsylt, jordgubbssylt, hjortronsylt)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Björnbärssylt (eller hallonsylt, jordgubbssylt, hjortronsylt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min

    • 5 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Antal satser

    • 1 liter

      Björnbär (färska)
    • 3 dl

      Strösocker
    • Tillval:
    • 1 krm

      Natriumbensoat
    •  

      Pektin (pulver)
    •  

      Ger ca 0,5 dl/sats
  • Gör så här:
    1. Rensa och skölj färska bär, eller tina dem om de är frysta. Minska sockermängden om bären är frysta med socker.

    2. Varva bär med socker i en kastrull. (Låt gärna stå svalt i flera timmar, för att bären skall safta sig).

    3. Värm blandningen långsamt på medellåg värme under omrörning och låt sylten sedan sjuda i cirka 10 minuter.

    4. Skumma av sylten väl innan den tas från värmen. Häll upp sylten i rena burkar upp till kanten och förslut genast.

      För längre hållbarhet
      Lös upp konserveringsmedel i lite het sylt och rör ner detta i kastrullen.

      För fastare sylt
      Tillsätt pektin enligt anvisning på fpk.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Sylten passar bra att servera till efterätter och pannkakor. Sylten blir ganska lös utan pektin. Alternativt mer socker som ger både längre hållbarhet och fastare konsistens.

Kommentar
Liknande recept
Om oss