Bisonfilé med rösti och whiskysåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Bisonfilé med rösti och whiskysås

  • 0 voting
    0Recension
    • 45 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Bisonfilé
    • 1.50 msk

      Matfett (smör)
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 2 dl

      Grädde
    • 1.50 msk

      Kalvfond (konc)
    •  

      el. buljongtärning
    • 10 cl

      Whisky
    •  

      Matlagningsmjöl
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    • 50 gram

      Smör
    •  

      Blandsallat
  • Gör så här:
    1. Rösti: Skala och råriv potatis. Skölj den i vatten och låt rinna av väl. 

    2. Hetta upp rikligt med matfett (smör) i panna på medelhög värme. Platta ut potatisen i pannan och stek tills den är gyllenbrun. Vänd. Salta och peppra.

    3. Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme. Stek filéerna cirka 5 minuter på var sida. Salta och peppra.

    4. Ansa och tillred sallad.

    5. Sås: Häll whiskyn i en kastrull och reducera (koka ner) till halva mängden. Tillsätt grädde och fond. Låt sjuda på låg värme i ca 5 minuter.

      Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlag­ningsmjöl och sjud i ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd ev. med lite steksky eller vatten.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är oftast mager, smakrik mat. Klassas de som kraftfulla beror det på tillbehören. Rätterna är vanligen "medel" men tillbehör som pommes frites eller rösti gör rätten fettrik och kraftfull. Serveras söta tillbehö  LÄS MER
Kockens tips!

Bison är ett nötdjur, som vi väl alla känner till från vilda västernfilmerna. Hur det smakar? Påminner om oxfilé, med lätt viltsmak. Fryst bison kan man hitta i specialistbutiker, vanligtvis formade till runda portionsbiffar.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Whiskysås

Whiskysås

15 minEnkelt

Om oss