Bouillabaisse - fransk fisksoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Bouillabaisse - fransk fisksoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Fiskfiléer

400.0 

gram

Skaldjur (rensade)

200.0 

gram

Fiskbuljong

2.0 

liter

el. vatten + konc. fond

 

 

Gul lök (hackad)

2.5 

dl

Purjolök (strimlad)

2.0 

dl

Vitlök

4.0 

klyftor

Fänkål

1.0 

styck

Tomater

500.0 

gram

Tomatpuré

1.0 

msk

Kajennpeppar (röd)

0.5 

styck

Apelsin

1.0 

styck

Saffran

0.5 

gram

Lagerblad

1.0 

blad

Persilja

4.0 

stjälkar

Timjan (backtimjan)

6.0 

kvistar

Salt & vitpeppar

 

 

Matfett till stekning

1.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 623 gram)

Ingredienser

Fiskfiléer 400.0 gram  

Skaldjur (rensade) 200.0 gram  

Fiskbuljong 2.0 liter  

el. vatten + konc. fond  

Gul lök (hackad) 2.5 dl  

Purjolök (strimlad) 2.0 dl  

Vitlök 4.0 klyftor  

Fänkål 1.0 styck  

Tomater 500.0 gram  

Tomatpuré 1.0 msk  

Kajennpeppar (röd) 0.5 styck  

Apelsin 1.0 styck  

Saffran 0.5 gram  

Lagerblad 1.0 blad  

Persilja 4.0 stjälkar  

Timjan (backtimjan) 6.0 kvistar  

Salt & vitpeppar  

Matfett till stekning 1.0 msk  

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (1 tim 25 min )

  1. Skala och hacka lök, purjolök, vitlök, fänkål och tomater. Riv apelsinskal. Filéa fisk och rensa skaldjur. Finhacka persilja och timjan.

  2. Fräs lök, och fänkål på medellåg värme i matfett tills de är mjuka. Tillsätt tomater, puré, apelsinskal, juice från apelsin, saffran, lagerblad och kajenn­peppar. Stek ett par minuter till.

  3. Tillsätt buljong (eller vatten+koncentrerad fond) och låt småkoka i 45 minuter.

  4. Ta bort lagerblad och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Passera soppan genom sil. Häll tillbaka i kastrull och håll den varm.

  5. Pochera (lättkoka) och stek fisk och skaldjur. Enligt original serveras både stekt och kokt vid sidan av soppan.

    Alternativt skär fisken i mindre bitar som kokas i soppan 3-4 minuter. Tillsätt hackad persilja och timjan.

Kockens kommentar

Välj olika fiskar och skaldjur. I vårt exempel har vi valt en lyxig variant med lax, tonfisk (lätt stekt först), musslor (kokt i vin först), pilgrimsmusslor (hastigt stekt först) och gambas (hastigt stekt först).

Det är vanligt med att lägga till lite vitt vin, från någon dl till ½ liter. Ta då bort motsvarande mängd vatten.

Ursprungligen gjordes bouillabaisse av franska fiskare som lagade en gryta av den fisk som inte gick att sälja tillsammans med tomat, andra grönsaker, saffran och kryddor.

Fler recept inom Fisksoppa, fiskgryta

Liknande recept som Bouillabaisse - fransk fisksoppa

Annonser