Bouillabaisse - fransk fisksoppaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Bouillabaisse - fransk fisksoppa

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 25 min

    • 18 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 400 gram

      Fiskfiléer
    • 200 gram

      Skaldjur (rensade)
    • 2 liter

      Fiskbuljong
    •  

      el. vatten + konc. fond
    • 2.50 dl

      Gul lök (hackad)
    • 2 dl

      Purjolök (strimlad)
    • 4 klyfta

      Vitlök
    • 1 styck

      Fänkål
    • 500 gram

      Tomater
    • 1 msk

      Tomatpuré
    • 0.50 styck

      Kajennpeppar (röd)
    • 1 styck

      Apelsin
    • 0.50 gram

      Saffran
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 4 stjälk

      Persilja
    • 6 kvist

      Timjan (backtimjan)
    •  

      Salt & vitpeppar
    • 1 msk

      Matfett till stekning
  • Gör så här:
    1. Skala och hacka lök, purjolök, vitlök, fänkål och tomater. Riv apelsinskal. Filéa fisk och rensa skaldjur. Finhacka persilja och timjan.

    2. Fräs lök, och fänkål på medellåg värme i matfett tills de är mjuka. Tillsätt tomater, puré, apelsinskal, juice från apelsin, saffran, lagerblad och kajenn­peppar. Stek ett par minuter till.

    3. Tillsätt buljong (eller vatten+koncentrerad fond) och låt småkoka i 45 minuter.

    4. Ta bort lagerblad och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Passera soppan genom sil. Häll tillbaka i kastrull och håll den varm.

    5. Pochera (lättkoka) och stek fisk och skaldjur. Enligt original serveras både stekt och kokt vid sidan av soppan.

      Alternativt skär fisken i mindre bitar som kokas i soppan 3-4 minuter. Tillsätt hackad persilja och timjan.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrik mat är alltid svårare att kombinera med dryck än rätter med "ren, enkel" smak. Rätter kan vara smakrika pga att många smaker ingår, som t.ex. i rätten Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis. Rätten kan också ha en särpräglad smak t.ex. av fänkål, eller körvel i kombina  LÄS MER
Kockens tips!

Välj olika fiskar och skaldjur. I vårt exempel har vi valt en lyxig variant med lax, tonfisk (lätt stekt först), musslor (kokt i vin först), pilgrimsmusslor (hastigt stekt först) och gambas (hastigt stekt först).

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Bouillabaisse

Bouillabaisse

40 minMedel

0 voting
Fisksoppa minestrone
Om oss