Klassisk hemlagad glögg - glödgat vinBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Klassisk hemlagad glögg - glödgat vin

Hemlagad glögg på gammaldags sätt är en trevlig syssla inför julen. Kanske som en jultradition att utföra med nära och kära. Arbetsmoment:>> Så lagar du hemlagad glögg

  • 0 voting
    0Recension
    • 13 Ingredienser

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser
    • 7 flaska

      Rött fylligt vin
    • 1 flaska

      Brännvin (okryddat)
    • 10 styck

      Kryddnejlika
    • 3 styck

      Kanelstång (10cm)
    •  

      Nätgaller
    •  

      Tratt
    • 0.50 flaska

      Konjak/brandy
    • 500 gram

      Strösocker
    •  

      Kastrull 8-10 liter
    • 1 tsk

      Kardemumma (krossad)
    • 125 gram

      Russin
    • 250 gram

      Bitsocker (hårt)
    • 2 styck

      Pomeransskal
  • Gör så här:
    1. Häll vin och brännvin i kastrullen.
      Ytan skall ligga max 5 cm under kanten.
      Tillsätt kryddor, russin och strösocker.

      Tips:
      Lägg kryddorna i en åtknuten "tubgas" (finns på Apotek), så kan russinen senare används till en tårta.

    2. Värm upp till 67°C. Aldrig över 70 grader!
      Värm under lock, så går det fortare.
      Ta av kastrull och ställ på säkert underlag och med fritt utrymme ovanför (ej under fläkt).

    3. Fördela bitsockret på ett metallgaller.
      Tillsätt konjak i kastrullen och tänd på.
      Placera gallret med sockret ovanför och låt elden bränna ner sockret. Släck med lock.

      Vill det inte brinna, värm ytterligare på spisen. Brinner det dåligt, tillsätt lite extra brännvin. Avstånd vätska galler = ca 5 cm.

    4. Smaka av. Tillsätt eventuellt mer socker.
      Ställ kastrullen att svalna i kallt vattenbad.
      Tappa på flaskor och korka igen.

      Glögg serveras varm med skållad/skalad mandel och russin. Alkoholhalt ca 18%.
      Kostnad cirka 115 kr per flaska.

KOCK: AndersAnders

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Läs mer: Så lagar du hemlagad glögg

Glögg, som förr hette glödg, är en förkortning av "glödgat (bränn-)vin", vilket kommer sig av den metod som vinet framställdes på.

Barn bör ej finnas i köket, när man tillreder glögg, pga risken för skållning och pga starka spritångor. Alkohol förångas vid 78,3 grader. Inandning av ångorna ger berusningseffekt.

Tips: Lägg de tomma vinflaskorna i hett vatten en stund. Pilla sedan bort etiketterna och sätt på egna etiketter. Bra gåbortspresent.

Kommentar
Om oss