Viltwallenbergare

Viltwallenbergare

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 13 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 600 gram

      Viltfärs (finmald)
    • 2 styck

      Formbröd (skivat)
    • 5 styck

      Ägg (gula)
    • 5 dl

      Grädde
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Smör till stekning
    •  

      Smörpapper (bakplåts-)
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    • 3 dl

      Mjölk
    • 50 gram

      Smör
    • 1 styck

      Schalottenlök
    • 300 gram

      Gröna ärter (frysta)
    •  

      Skogssvamp
  • Gör så här:
    1. Viltsås: Se separat recept (extra tid).
      Potatis: Skala och koka den mjuk.

    2. Bröd: Skär bort kanterna på formbrödet och kör det i matberedare till brödsmulor. Strö hälften på ett bakplåtspapper.

    3. Färs: Mal färsen en andra gång i kvarn.
      Lägg färsen i en matberedare.
      Tillsätt äggulor, salta och peppra.
      Starta mat­beredaren och häll i grädden.

    4. Förbered: Sätt ugnen på 175ºC.
      Forma portionsbiffar av färsen.
      Lägg dem på bakplåtspappret.
      Strö över resten av brödsmulorna.

    5. Biffar: Hetta upp smör på medelhög värme i panna och bryn biffarna på båda sidorna. Sätt i ugn i cirka 7 minuter.

    6. Ärter: Skala och finhacka schalottenlök.
      Fräs den i smör tillsammans med ärterna i en panna på medelvärme (3-5 min).
      Smaka av med salt och vitpeppar.

    7. Svamp: Stek svampen torr i panna utan fett ett par minuter. Tillsätt matfett och stek några minuter tills svampen fått färg.

    8. Potatis: Värm upp mjölk till potatismoset.
      Pressa potatisen genom potatispress.
      Tillsätt mjölken och en klick smör.
      Smaka av med salt och peppar.
Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är oftast mager, smakrik mat. Klassas de som kraftfulla beror det på tillbehören. Rätterna är vanligen "medel" men tillbehör som pommes frites eller rösti gör rätten fettrik och kraftfull. Serveras söta tillbehö  LÄS MER
Kockens tips!

Originalreceptet innefattar en avancerad viltsås vilket ger tilläggstid ca 2 tim.

Receptet från Svenska Insitutet.
Fotograf: Pål Allan.

Kommentar
Om oss