Vichyssoise - klassisk fin purjosoppaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vichyssoise - klassisk fin purjosoppa

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h( + 1 h )

    • 9 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal tallrikar

    • 1.50 styck

      Purjolök
    • 1 styck

      Gul lök
    • 5 styck

      Potatis (medelstor)
    • 1 dl

      Grädde
    • 1.50 msk

      Grönsaksfond (konc)
    • 1 liter

      Vatten
    • 1 knippe

      Gräslök
    •  

      Salt & vitpeppar
    •  

      Matfett till stekning
  • Gör så här:
    1. Skala och tärna potatis.
      Skala och hacka lök.
      Skär bort purjoblasten och snitta purjon på längden. Skölj ordentligt. Strimla.
       
    2. Fräs purjo- och lök i en stor kastrull på medelhög värme ca 2 min utan att bränna.
      Tillsätt hälften av vattnet, fond och potatis. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 30-40 minuter på medellåg värme.

    3. Ta av kastrullen, tillsätt resterande vatten.
      Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Passera soppan genom nätsil.
      Späd ut soppan om den är alltför tjock.
      Smaka av med salt och peppar.

    4. Ställ soppan att kallna i kylskåp minst 1 timme (eller fuska med isbitar om tiden är knapp).

    5. Häll upp soppan i portioner. Rör ner grädde "slarvigt" så att ett fint mönster bildas.
      Garnera rikligt med finhackad gröslök.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Kokta grönsaker blir lätt neutrala vid tillagning. Är kryddningen dessutom mild blir rätten neutral. En naturell mager sallad kan skapa problem ihop med dryck, främst ihop med vin, om sallden är besk. Fett och syra (dressing) mildrar dock effekten. Om en naturel  LÄS MER
Kockens tips!

Vischyssoise är en elegant purjolökssoppa. Den uppfanns av Louis Diat, mästerkock i New York på 1910-talet. Ordet vichyssoise betyder "från Vichy" dvs från staden Vichy. Soppan kan ätas varm, men skall då värmas upp ordentligt innan grädden tillsätts. Som förrätt serveras 1 tallrik, som huvudrätt 2.

Vichyssoise tillagas på många sätt. Ibland förekommer grädde och vin i soppan, men då blir det en annan soppa. Mängden purjo, lök och potatis varierar. Gul lök kan bytas ut till purjo eller schalottenlök.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Fin kalvsylta
Om oss