Upp & nervänd äppelkaka (efterrätt)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Upp & nervänd äppelkaka (efterrätt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min

    • 6 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 styck

      Äpple (helst rött)
    • 4 msk

      Aprikossylt
    • 3 platta

      Smördeg (djupfryst)
    • 2 dl

      Strösocker
    • 4 msk

      Kanel (mald)
    • 4 msk

      Smör
  • Gör så här:
    1. Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200ºC.

    2. Kärna ur äpplen och skiva dem.

    3. Smält smör i liten stekpanna på medellåg värme. Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Stek på svag värme i 5 minuter.

      För vackrare form använd metallringar som håller ihop "tarten".

    4. Skär ut en en rund smördegsplatta i samma storlek som tarten eller metallringen. Lägg den som ett lock över äpplena. Sätt in pannan i ugnen 20 minuter.

    5. Ta ut pannan och vänd äppelkakan upp och ner på en tallrik. Serveras ljummen.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Hit räknas frukt- och bärrätter med utpräglad sötma och med begränsad syrlighet. Kalorimängden är ofta låg men klara undantag finns om sockerhalten är hög.  LÄS MER
Kockens tips!

Detta är en version av klassisk fransk Tarte Tatin.  Till tårtan passar ett sött vitt vin, portvin eller söt sherry. Ju mer kanel som används i tårtan, desto svårare blir balansen med vinet.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Mammas goda äppelkaka
Om oss