Slottsstek (oxstek)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Slottsstek (oxstek)

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 20 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 1.10 kilo

      Oxinnanlår el. fransyska
    • 1 msk

      Smör
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 0.50 dl

      Portvin
    • 0.50 dl

      Sherry el. Madeira
    • 3 msk

      Kalvfond (konc)
    • 2 tsk

      Soja
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • 4 styck

      Ansjovisfiléer (rensade)
    •  

      Peppar
    • Tillbehör:
    • 1 kilo

      Potatis
    • 6 styck

      Morot
    • 200 gram

      Brysselkål (färsk)
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen till 150ºC.
      Putsa köttet rent från hinnor.
      Salta och peppra.

    2. Stek gärna, dock ej nödvändigt, köttet runt om i smör på hög värme tills fin stekyta.

    3. Lägg köttet på galler över plåt och sätt in i ugn tills innertemperatur 70ºC. Det tar 1,5-2 tim.

    4. Skala morötter och potatis. Ta bort ytterbladen på brysselkål.

    5. Koka potatis i lättsaltat vatten.

    6. Koka morötter i lättsalt vatten i 5 minuter. Lägg i brysselkålen och låt småkoka i ytterligare 3 minuter.

    7. Sås: Häll portvin, sherry, fond, soja och kryddor i en kastrull och låt koka i 5 minuter. Sänk till medellåg värme, tillsätt grädde och mosade ansjovisfiléer. Peppra. Låt småkoka i ytterligare 3 minuter.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika, vare sig rätten är mager eller kaloririk. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. Sött, surt och salt blandas om vartannat. Såserna är smakrika på olika sätt, liksom tillbehören.  LÄS MER
Kockens tips!

PS: Köttet på bilden är skuret på fel sätt. Det skall skäras tvärs fibrerna och i tunna skivor för att inte vara svårtuggat.

Alternativ tillagningsmetod: Koka
Krydda och bryn köttet runt om i stekgryta.
Täck med buljong eller vatten+oxfond.
Tillsätt makförstärkare (morötter, lök).
Koka upp, låt sjuda under lock 1-2 tim.
Klart vid innertemperatur 70ºC (-80º).
Ta upp steken och låt den vila 15 min.
Skär köttet i tunna skivor.

Slottstek är klassisk söndagsmat. Finmat, därav namnet. Förr skulle maten vara "vällagad" bl.a. av hygienskäl, dvs steken stod länge inne i ugnen (=85ºC), vilket dock ger torrt kött. Numera föredrar vi lägre innertemperatur som ger saftigare kött.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Rostbiff - grundrecept oxstek
Om oss