Semellängd med nöttoppingBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Semellängd med nöttopping

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    10 Bitar (10st/längd)

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 50 gram

      Smör
    • 1.50 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Strösocker
    • 1 krm

      Salt
    • 1 msk

      Kardemumma (grovmald)
    • 5 dl

      Vetemjöl
    • Fyllning:
    • 1 dl

      Valnötskärnor
    • 1 dl

      Hasselnötter
    • 1 dl

      Sötmandel
    • 1 dl

      Honung (flytande)
    • 3 dl

      Vispgrädde
  • Gör så här:
    1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).

    2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.

    3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i tre delar (per längd). Rulla ut dem till ca 20 cm långa. Fläta ihop dem och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter under duk.

    4. Hacka under tiden nötter och mandel grovt. Blanda med honung.

    5. Sätt ugnen på 175°C.

    6. Fördela nötterna på semellängden när den jäst klart. Tryck till så att de fastnar. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

    7. Vispa och toppa med grädde.

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kommentar
Om oss