PressyltaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Pressylta

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 30 min( + 10 h )

    • 15 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    10 Antal portioner

    • 1 kilo

      Bogfläsk (färsk)
    • 500 gram

      Kalvbringa/bog (utan ben)
    • 200 gram

      Späck
    • 3 bit

      Fläsksvål
    • 1 styck

      Gul lök
    • 5 styck

      Kryddnejlika
    • 10 styck

      Kryddpepparkorn
    • 2 blad

      Lagerblad
    • 0.50 tsk

      Rosmarin (torkad)
    •  

      Kryddpeppar mald
    •  

      Salt
    • Tillbehör:
    •  

      Senap (svensk)
    • 0.80 kilo

      Potatis
    •  

      Rödbetor (inlagda)
    •  

      Silduk
  • Gör så här:
    1. Förbered: Lägg fläsklägg och kalvkött i en gryta. Häll i vatten så att det täcker köttet. Lägg i skalad och skivad lök, kryddnejlikor, kryddpeppar, lagerblad och salt (3 tsk salt per liter vatten).

    2. Koka: Låt koka upp och skumma av.
      Låt köttet småkoka i 1,5 timme (tills köttet lossar från benet). Lägg i fläsksvålarna i grytan efter halva tiden.

    3. Buljong: Ta ur köttet och sila buljongen. Låt buljongen småkoka på låg värme.

    4. Sylta: Skär köttet i skivor. 
      Doppa en handduk eller silduk i hett vatten och lägg den i en rundbottnad skål.
      Täck botten och kanter med fläsksvål (utsidan av svål ska ligga mot handduken). Varva fett och kött och strö mald peppar mellan varven. Täck över med svål.

    5. Pressa: Knyt ihop duken med snöre. 
      Sänk ner duken med syltan i den heta buljongen och låt sjuda i cirka 15 minuter på svag värme. Lägg syltan under press mellan tallrikar, med tyngd ovanpå.

      Låt syltan stå i kylskåpet över natt.

    6. Servera: Tag bort duken och skär syltan i skivor. Servera med senap, kokt potatis och inlagda rödbetor.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Tillsätt rikligt med krydda till sylta som ska frysas eftersom kryddsmaken blir svagare under frysningen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Pressylta på bröd
Om oss