Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h( + 8 h )

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Sats

    • 2.50 dl

      Brun farin
    • 1 dl

      Sirap (ljus)
    • 1 dl

      Vatten
    • 150 gram

      Smör
    • 1 msk

      Kanel (mald)
    • 0.50 msk

      Ingefära (mald)
    • 0.50 msk

      Kardemumma (mald)
    • 0.50 msk

      Kryddnejlika (mald)
    • 1.50 tsk

      Bikarbonat
    • 9 dl

      Vetemjöl
    • Kristyr:
    • 4.50 dl

      Florsocker
    • 1 styck

      Ägg (vita)
  • Gör så här:
    1. Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Låt blandningen koka upp, tag av kastrullen från plattan och lägg i smöret och låt det smälta. Låt blandningen kallna utan omrörning.

    2. Rör i kryddor, bikarbonat och 6-7 dl av mjölet. Använd resten av mjölet till utbakningen. Linda in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse. Låt den stå kallt över natten.

    3. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Knåda eventuellt in resten av mjölet. Kavla ut degen tunt (2 mm) och tag ut peppar-kaksfigurer, delar till pepparkakshus e.d. som gräddas i ugn 8-10 min på 175°C. 

    4. Kristyr: Äggvita och florsocker blandas till en fast smet som lägg i en sprits.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Alternativ

Smulans pepparkakshus

Smulans pepparkakshus

  • 4 h
  • 10 Ingredienser
  • Avancerat
Kockens tips!

Pepparkakorna förvaras i burk och håller sig i ca 2 månader. Pepparkaksdeg kan även köpas färdig i handeln. Köpt pepparkaksdeg kan däremot bli mjuk vilket gör att kakorna lättare kan spricka

Kommentar
Liknande recept
Om oss