Paj med prästost, löjrom och ägg

Paj med prästost, löjrom och ägg

  • 0 voting
    0Recension
    • 3 h( + 24 h )

    • 15 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    10 Antal småpajer

    • 250 gram

      Vetemjöl
    • 125 gram

      Smör
    • 1.25 dl

      Vatten
    • 2 styck

      Äggula
    • 1 tsk

      Salt
    • 1 tsk

      Strösocker
    • 2 dl

      Grädde
    • 200 gram

      Präst (hårdost 31%)
    • 1.50 msk

      Västervikssenap (sötstark)
    • 200 gram

      Löjrom
    • 10 styck

      Ägg
    • 1 st liten

      Rödlök
    • 1 kruka

      Gräslök
    • 1 knippe

      Dill
    • 1 styck

      Citron
  • Gör så här:
    1. Pajskal: Blanda samtliga ingredienser i assistent/matberedare/bakmaskin med krok tills den är homogen. Låt vila i kyl täckt med plast minst 2 timmar.
    2. Sätt ugnen på 165°C. Tag ut degen i god tid och kavla tunt. Fodra formar och kantskär. Baka av skalen under press av varandra i ugn cirka 20
      minuter, eller tills de får en gyllenbrun färg. För exaktare kanter: Tag ur ugnen efter 10 minuter och kantskär igen. Baka sedan färdigt. (Pajskalet kan förberedas dagar innan festen.)
    3. Ostkräm: Riv ost. Koka upp grädde och tillsätt osten. Mixa helt slät. Blanda i senap. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt svalna. Förbereds dagen innan.
    4. Garnering: Om löjrommen är frusen, se till att den tinar långsamt i kyl 2 dagar innan festen. "Torka" rommen och låt ev vätska rinna av genom att hälla den i en sil när den är tinad. Låt stå så över natten.
    5. Skira bort vitan på ägg och spar gulorna hela. Tvätta och torka citron noga. Hacka röd- och gräslök fint. Plocka dill och blanda med rivet, hackat citronskal (från ¼ av citronen). Skär resterande av citronen i klyftor.
    6. Före servering: Spritsa en ring med ostkrämen i botten av pajskalen. Lägg i lite lökhack, en äggula och en klick löjrom. Avsluta med resterande löken, salt och svartpeppar från kvarnen.

KOCK: KocklandslagetKocklandslaget

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Flertalet fiskrätter i denna grupp har tydlig salt smak, men är sällan kraftigt salta. Undantag är t.ex. Stekt salt sill, som är påtagligt salt. De flesta rätterna är inte heller påtagligt kraftfulla (kaloririka), utan snarare "medel", lite över genomsnittet för maträtter.  LÄS MER
Kockens tips!

Peter Jelksäter har tagit fram en västergötsk ostpaj med vänernlöjrom och lantägg att servera tillsammans med en liten Läckö på midsommar, kräftskivan eller studentskiva.

Om du vill spara tid, använd färdiga pajskal eller stora krustader.
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Löjroms- och sillamuse
Om oss