Moussaka -grekisk klassikerBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Moussaka -grekisk klassiker

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 2 st stor

      Aubergine
    •  

      Olivolja
    • Köttfärsröra:
    • 400 gram

      Köttfärs (blandfärs)
    • 2 styck

      Gul lök
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 400 gram

      Krossade tomater
    • 2 msk

      Tomatpuré
    •  

      Salt & peppar
    • Ostsås:
    • 3 dl

      Mjölk
    • 2 msk

      Vetemjöl
    • 2 styck

      Ägg
    • 1 dl

      Hårdost (lagrad, riven)
    • 2 krm

      Kanel
  • Gör så här:
    1. Förbered: Skala, hacka lök och vitlök.
      Skär auberginen i cm-tjocka skivor. 
      Riv ost. Sätt ugnen på 200°C.

    2. Färs: Fräs lök och vitlök i matfett på medelhög värme. Tillsätt köttfärs och stek under omröring tills färsen smulat sig och är genom­stekt. Tillsätt krossade tomater, puré och kryddor. Sänk till medellåg värme och låt småkoka 5-10 minuter. Smaka av.

    3. Ostsås: Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka på medelvärme under vispning i cirka 5 min. Vispa ner ägg.
      Tillsätt ost och kryddor, samt ev. kanel.

    4. Moussaka: Stek aubergine på medelhög värme i olja i en panna till fin färg.
      Varva aubergine, köttfärsröra och ostsås i en ungssäker form. Avsluta med ostsås.
      Grädda mitt i ugn 30-45 minuter till fin yta.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Köttfärsrätter är nästan alltid smakrika. Färsen är ofta variationsrikt smaksatt som sedan kombineras med smakrika tillbehör.  LÄS MER
Kockens tips!

För fylligare köttfärssås se > ALTERNATIV. Ostsåsen får lite extra smak med lite kanel. Garnera gärna med basilika eller persilja och kanske med lite extra riven ost.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Moussaka - grekisk klassiker
Om oss