Marinerad oxfilé med olivbearnaiseBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Marinerad oxfilé med olivbearnaise

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 min( + 6 h )

    • 14 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Oxfilé
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 1 kvist

      Timjan (färsk)
    • 6 blad

      Basilika
    • 4 msk

      Olivolja
    • Tillbehör:
    • 1 styck

      Paprika (röd)
    • 2 styck

      Tomater
    • 1 styck

      Aubergine
    • 2 styck

      Squash
    • 2 msk

      Balsamvinäger
    •  

      Timjan till garnering
    • Olivbearnaise:
    • 2 dl

      Béarnaisesås
    • 8 styck

      Oliver (svarta kärnfria)
    •  

      Salt & svartpeppar
  • Gör så här:
    1. Marinera kött: Skala, skiva vitlöken tunt. Blanda vitlök, timjan, basilika med olja.
      Lägg ner köttet och vänd i marinaden.
      Täck med folie och låt stå i rums­temperatur i 4 timmar.

    2. Förbered: Ansa paprika. Halvera.
      Halvera även tomater och kärna ur. Skålla paprika och tomater (koka i 10 sek) och dra av skalet. Strimla aubergine och squash.

    3. Marinera grönsaker: Ta upp köttet ur marinaden och lägg svalt.
      Lägg ner grönsakerna i marinaden.
      Låt dem marinera i 2 timmar.

    4. Förbered och tillaga eventuella tillbehör.

    5. Sås: Hacka oliver. Tillred bearnaise.
      Blanda oliver med sås och krydda.

    6. Tillagning: Sätt ugnen på 180ºC.
      Skär köttet i tjocka skivor och bind ihop.
      Pensla köttet med olja. Hetta upp (grill-)panna på högsta värme och stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.

    7. Grönsaker: Stek dem några minuter i en panna på medelvärme tills de fått fin färg.

    8. Lägg upp grönsakerna och droppa balsam-vinäger över. Lägg på kött och skeda över bearnaise. Garnera med timjan.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Klyftpotatis i ugn

Klyftpotatis i ugn

  • 30 min
  • 3 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Bästa oxfilén: För att laga den perfekta oxfilén bl.a. rekommenderat för större sällskap, klicka på receptalternativet "Bästa oxfilé" i högerkolumnen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Parmainlindad oxfilé

Parmainlindad oxfilé

1 h 30 minMedel

Om oss